Foto:Michael Jacobs / Zuma Press ; Images / Eyevine ; PA / PA Images;Chris Jackson / AFP / Profimedia

Britanska kraljica Elizabeta II sastala se nedavno sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom i njegovom suprugom Džil. Ona je predsednički par ugostila u zamku Vindzor. Bajden nije jedini američki lider sa kojim se kraljica srela. Bilo ih je mnogo tokom prehodnih decenija.

PROČITAJTE JOŠ:

Britanska kraljica je svečano krunisana 1953. godine u Vestminsterskoj opatiji, i od tada se susrela sa gotovo svim američkim predsednicima. Mnoge je dočekala i ispratila sa vlasti.

Srela se sa Harijem Trumanom, Frenklinom Ruzveltom (kada mu je već prestao mandat), Dvajtom Ajzenhauerom, Džonom Kenedijem, Ričardom Niksonom, Džeraldom Fordom, Džimijem Karterom, Ronaldom Reganom, Džordžom Bušom starijim, Bilom Klintonom, Džordžom Bušom mlađim, Barakom Obamom i Donaldom Trampom i sada sa Bajdenom.

Iako je ugostila brojne američke predsednike, kraljica je posetila Belu kuću u Vašingtonu samo pet puta.

Bajden: Podsetila me na moju majku 

Bajden je, nakon čajanke sa 95-ogodišnjom kraljicom u zamku Vindzor, rekao da ga je kraljica podsetila na njegovu majku, prenosi Rojters. Takođe je istakao da se kraljica raspitivala o predsednicima Kine i Rusije, Si Đinpingu i Vladimiru Putinu.

„Ne mislim da bi se uvredila, ali podsetila me je na moju majku, njen izgled i sama velikodušnost“, naveo je Bajden.

Foto:i-Images / Eyevine / Profimedia

Gafovi Mišel Obame i Donalda Trampa

Prilikom susreta američkog opredsednika Donalda Trampa i engleske kraljice Elizabete Druge u Vindzoru, američki lider je više puta prekršio protokol. Najveći „gaf“ američki predsednik je napravio kada je išao ispred engleske kraljice koja je pokušala da ga stigne.

„Momenat kad shvatiš da si zaboravio gde si ostavio kraljicu Engleske“, opisao je taj događaj jedan od korisnika Tvitera.

I Mišel Obama se našla u sličnoj situaciji i prekršila je protokol. Ona je tokom posete Bakingemskoj palati zagrlila kraljicu tokom zvaničnog prijema.

„Kraljica je isprva delovala začuđeno, no nakon tog prvotnog iznenađenja i laganog oklevanja, odgovorila je Mišel Obami stavivši joj ruku oko struka“, pisao je tada Gardijan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar