Vrucina Spanija
Vrućina Foto:EPA-EFE/Salas

Stotine osoba umrlo je proteklih nedelja zbog toplotnog talasa koji je pogodio Pirinejsko poluostrvo, prema izveštajima i podacima objavljenim u subotu. Najmanje 350 osoba je umrlo zbog toplotnog vala u Španiji, sa temperaturama visoko iznad 40 stepeni Celzijusa, prenele su novine La Vanguardia u subotu, navodeći podatke državnog zdravstvenog instituta Carlos III.

Samo u petak, kada su se temperature u nekim delovima Španije popele na 45 stepeni, 123 osobe su umrle od uzroka povezanih sa ekstremnom vrućinom. Visoke temperature zahvatile su ove nedelje jug Evrope, dok se krivac za njih pronalazi u klimatskim promenama.

U susednom Portugalu, zabeleženo je 238 više smrti između 7. i 13. jula nego prethodnih godina, prenela je novinska agencija Lusa. Te smrti pripisuju se ekstremnim vrućinama, a ne samo koronavirusu, dodato je.

Žrtve su u većini slučajeva oni koji su oslabili zbog starosti ili prethodnih bolesti, piše La Vanguardia. U petak, na primer, čistač ulica (60) u Španiji se iznenada srušio. Lekari hitne pomoći izmerili su mu 41,6 telesnu temperaturu, nakon što je odvezen u bolnicu pre nego što je umro.

Vlasti na poluostrvu hitno savetuju ljude da piju više vode, da odlože fizički naporne aktivnosti i, ako je moguće, napuštaju kuću u jutarnjim ili večernjim satima.

Malo olakšanja je obećano u nadolazećim danima, kada se očekuje da temperature u mnogim mestima padnu ispod 40 stepeni.

Vrućina i dugotrajna suša takođe su uzrokovale brojne katastrofalne požare u Španiji i Portugalu.

***

BONUS VIDEO: Rekordno visoke temperature u Italiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar