Aleksej Navaljni Foto:Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Britanija je danas uvela sankcije protiv sedam oficira ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), za koje se veruje da su bili umešani u incident sa blogerom Aleksejem Navaljnim, saopštilo je danas britansko ministarstvo spoljnih poslova u ažuriranoj listi sankcija.

Pročitajte još:

U dokumentu se navodi da su uvedene sankcije Alekseju Sedovu, Kirilu Vasilievu, Stanislavu Makšakovu, Vladimiru Bogdanovu, Alekseju Aleksandrovu, Ivanu Spiridonovu i Vladimiru Panjajevu.

To znači da su im bankovni računi zamrznuti i da im je zabranjen ulazak u Britaniju.

Zvanični London sumnjiči operativce ruske obaveštajne slube za umešanost u trovanje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

“Aleksandrov je bio operativac kriminalističke jedinice koja je prisutna u Tomsku, gde je Navaljni otrovan“, navodi se u zapisu na listi sankcija.

“Dokazi, uključujući telefonske i putne zapise, ukazuju na to da je Aleksej Aleksandrov bio jedan od operativaca umešanih u upotrebu hemijskog oružja u pokušaju ubistva ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog tokom njegove posete Sibiru u avgustu 2020. godine“, dodaje se u tom dokumentu.

Navaljni je prebačen u Nemačku na lečenje nakon što je u Sibiru 20. avgusta prošle godine otrovan sa, kako tvrde zapadni stručnjaci, nervnim agensom. Moskva je odbacila njihove nalaze i optužila Zapad za kampanju klevete.

Navaljni je uhapšen u januaru ove godine po povratku u Moskvu iz Nemačke, gde se pet meseci oporavljao od trovanja.

On je u februaru osuđen na dve i po godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne iz 2014. godine za presudu o proneveri koju je on odbacio kao politički motivisanu.

BONUS VIDEO: Navaljni – Kamenčić u Putinovoj cipeli

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)