Boris Dzonson i Dzo Bajden
Foto: EPA-EFE/Hollie Adams / POOL

Poslanici britanskog parlamenta su premijera Borisa Džonsona i američkog predsednika Džozefa Bajdena optužili da su odgovorni za pobedu talibana u ratu u Avganistanu. Britanija je najavila da će u narednih godinu dana prihvatiti 5.000 Avganistanaca, u okviru programa koji se odnosi na 20.000 osoba, s tim da će prioritet biti žene, devojčice i pripadnici manjina.

Džonson je na vanrednoj sednici parlamenta izjavio da ocene o talibanima, koji su poručili da ne žele osvetu, treba donositi na osnovu njihovih akcija, a ne reči, ali se suočio sa kritikama članova sopstvene Konzervativne partije.

Lider opozicione Laburističke partije Kir Starmer je optužio Džonsona za “neobazrivo vođstvo”, uz tvrdnju da je postojala izuzetno pogrešna procena otpornosti avganistanskih snaga i zaprepašćujuće samozadovoljstvo britanske vlade što se tiče talibana.

Bivši britanski premijer Tereza Mej je postavila pitanje kako je moguće da je London u tolikoj meri pogrešno procenio snagu talibana, javlja Rojters.

Da li je naše poznavanje avganistanske vlade bilo toliko slabo, kao i saznanja o situaciji na terenu? Ili smo mislili da treba da pratimo Sjedinjene Američke Države i nadamo se da će sve biti u redu, rekla je Tereza Mej, obraćajući se Džonsonu.

Britanija je najavila da će u narednih godinu dana prihvatiti 5.000 Avganistanaca, u okviru programa koji se odnosi na 20.000 osoba, s tim da će prioritet biti žene, devojčice i pripadnici manjina.

Laburistički poslanik Kris Brajant je zatražio ubrzanje tog programa, uz pitanje: Šta preostalih 15.000 treba da rade? Čekaju da budu pogubljeni?

BONUS VIDEO: U Avganistanu najviše ispaštaju deca

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar