Astrazeneka vakcina
Astrazeneka vakcina Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Britanski regulator za lekove danas je rekao da je zabeležen dodatni 41 slučaj retkih krvnih ugrušaka nakon primene doza vakcina protiv koronavirusa komapnije AstraZeneka, ali da su koristi od vakcinacije i dalje veće od rizika za većinu ljudi.

U nedeljnom izveštaju o neželjenim efektima primene vakcina protiv koronavirusa, Regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA) rekla je da je nakon vakcinisanja AstraZenekinom vakcinom prijavljeno ukupno 209 ugrušaka s malim brojem trombocita, u odnosu na 168 prijavljenih prošle nedelje.

Nakon pojave krvnih ugrušaka u Velikoj Britaniji, zabeležen je sveukupno 41 smrtni slučaj povezan sa ovom nuspojavom, što je porast od devet u odnosu na prošlonedeljne podatke. Stručnjaci se, međutim, slažu da bi krvni ugrušci trebali ostati retka nuspojava vakcinacije.

U Velikoj Britaniji je primenjeno oko 22 miliona prvih doza vakcine AstraZeneka. Zabeležena su četiri slučaja retkog krvnog zgrušavanja nakon druge doze, ali MHRA nije rekla koliko je datih drugih doza.

Britanija je savetovala da osobe mlađe od 30 godina dobiju alternativu vakcini AstraZeneka, nakon što je regulator za medicinu MHRA otkrio da postoje dokazi o povezanosti s retkim ugrušcima s niskim nivoom trombocita, a zvaničnici razmišljaju hoće li ovaj savet primenjivati i za osobe mlađe od 40 godina.

Zvaničnici su naglasili da je nuspojava retka i savetovali su da većina ljudi ipak primi ovu vakcinu, a AstraZeneka je ukazala na preporuke regulatora da je vakcina sigurna i delotvorna.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar