Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Premijer Velike Britanije namerava da zabrani korišćenje opreme kineske kompanije Huavej za gradnju britanske 5G mreže, piše Rojters. Ova odluka mogla bi da naljuti Peking, ali i obradovati Sjedinjene Države koje podstiču Britaniju da promeni svoju odluku iz januara kojom su Huaveju dali ograničenu ulogu u izgradnji 5G.

Britansko veće za nacionalnu sigurnost (NCS) kojim predsedava premijer Boris Džonson sastaće se u utorak kako bi raspravljali o kineskom tehnološkom gigantu, piše RSE.

Ranije je britanski ministar za digitalna pitanja Oliver Douden saopštio da odluka Velike Britanije da dozvoli Huaveju ograničenu ulogu u izgradnji 5G mreže “nije uklesana u kamenu”.

Neposredni izgovor za odbacivanje Huavej opreme jeste uticaj novih američkih sankcija na tehnologiju čipovima, za koje London kaže da bi mogle da utiču na sposobnost Huaveja da bude pozudan dobavljač.

Za sada nije jasno koliko daleko će Džonsonova odluka dosezati. Telekomunikacijske kompanije su već morale da ograniče ulogu Huaveja u 5G izgradnji na 35 posto do 2023. godine. Trenutno se raspravlja o smanjivanje njihove uloge na nulu u narednom periodu.

Upitan za Huavej u junu, Džonson je rekao da će zaštititi kritčnu infrastrukturu od “neprijateljskih dobavljača”. Ministar pravosuđa Robert Bukland rekao je ranije da će prioritet biti na “nacionalnoj sigurnosti”.

Sjedinjene Države koje su zabranile korištenje Huavej opreme za izgradnju 5G mrežnog sistema kažu da je ova kompanija agent kineske ‘komunističke države’ i da joj se ne može verovati.

Huavej, najveći proizvođač telekomunikacijske opreme na svetu, poriče da špijuniraju te kažu da SAD žele sprečiti njihov rast jer nijedna američka kompanija ne može ponuditi istu tehnologiju po konkurentnim cenama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)