Foto: Marco Longari / AFP / Profimedia

Lideri BRIKS bloka vodećih zemalja u razvoju - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike - dogovorili su mehanizme za razmatranje novih članica, rekao je u danas ministar spoljnih poslova Južne Afrike.

Sporazum o proširenju otvara put desetinama zainteresovanih zemalja kandidata da iznesu svoje argumente za pridruživanje grupaciji, koja se obavezala da će postati šampion razvoja „Globalnog juga“.

Proširenje BRIKS-a je bilo na vrhu dnevnog reda na samitu koji se održava u Johanesburgu, komercijalnoj prestonici Južne Afrike. Iako su sve članice BRIKS-a javno izrazile podršku rastu bloka, među liderima je bilo podela oko toga koliko novih članica treba primiti i koliko brzo.

„Dogovorili smo se o pitanju proširenja. Imamo dokument koji smo usvojili i koji postavlja smernice i principe, procese za razmatranje zemalja koje žele postati članice BRIKS-a… To je vrlo pozitivno“, rekao je Naledi Pandor na Ubuntu radiju, stanici koju vodi južnoafričko ministarstvo spoljnih poslova.

Pandor je rekao da će lideri bloka dati detaljniju najavu o proširenju pre nego što se samit završi u četvrtak.

Više od 40 zemalja izrazilo je interes za pridruživanje BRIKS-u, kažu južnoafrički zvaničnici, a 22 – među njima Iran, Venecuela i Alžir – formalno su zatražile prijem, prenosi Rojters.

***

BONUS VIDEO: Treba li opoziciji LIDER?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar