Foto: REUTERS/Diego Vara

Drugi talas koronavirusa preplavio je Brazil gurnuvši zdravstveni sistem do ivice kolapsa, dok se dnevno beleži rekordan broj umrlih.

Pročitajte još:

Dok se novi soj korone širi zemljom, mnogi Brazilci i dalje bojkotuju epidemiološke mere poput nošenja maski i držanja distance, ohrabreni primerom predsednika Žaira Bolsonara koji je nedavno poručio ljudima da ne budu „pi*de“ i da prestanu da „kukaju“ na virus.

Posledice ovakvog ponašanja lidera su smrtonosne, kažu stručnjaci. „Prolazimo kroz najgori scenario od početka pandemije. Samo jedan pogled na broj umrlih je dovoljan da se to vidi“, rekao je Rojtersu Gonzalo Vesina Neto, profesor javnog zdravlja na Univerzitetu Sao Paola. „Sve ovo je moglo da bude izbegnuto, a najvažniji faktor su masovna okupljanja“.

Brazil je ovog meseca tri puta oborio rekord sa brojem umrlih. U sredu je registrovan novi – 2.286 mrtvih za 24 časa. Od početka epidemije, od kovida 19 je umrlo više od 270.000 ljudi. Po broju umrlih, Brazil je na neslavnom drugom mestu posle SAD.

Foto: EPA-EFE/Fernando Bizerra Jr

„Potpuno smo preplavljeni“

Bolnice u Brazilu su pune i zdravstveni sistem je na ivici pucanja. „Bila sam ovde tokom prvog talasa i nije bilo ovako. Potpuno smo preplavljeni. Mnogi pacijenti koji čekaju lekarsku pomoć umru pre nego što je dočekaju“, rekao je CNN-u šef medicinskog osoblja u bolnici u Florijanopolisu, David Molin.

Zdravstveni radnici za sve krive masovna okupljanja. Žurke i zabave traju još od Nove godine, Prošle nedelje, u Rio de Žaneiru uvedena je zabrana rada restorana i barova noću. No, uprkos tome, stotine ljudi je prkosilo zabrani – bez maski.

Mnogi krive i Bolsonara i njegove ministre za potkopavanje njihovih napora u borbi protiv kovida. „Zdravstveni sistem je na ivici kolapsa“, rekao je guverner Sao Paula Žoao Dorija. „Ne postoji nacionalna koordinacija borbe protiv pandemije. Bilo bi od velikog značaja ako bi predsednik i guverneri poslali jedinstvenu poruku javnosti, ali se to na žalost neće dogoditi“, dodao je on.

Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino

„Prestanite da budete takve pi*de, dosta je kukanja“

Pitanje fizičke distance i zatvaranja postalo je politička igra u Brazilu. Sa jedne strane postoje guverneri poput Dorije koji se zalažu za dvonedeljni lokdaun, dok Bolsonaro tvrdi da bi takve mere ugrozile brazilsku ekonomiju i dovele do skoka broja samoubistava i slučajeva depresije.

Bolsonaro je nepoštovanje preporuka lekara izdigao na nivo nacionalnog ponosa čestitajući, na masovnom skupu, poljoprivrednicima što nisu ostali kod kuće kao „kukavice“.

„Moramo da se suočimo sa problemima. Prestanite da budete takve pi*de, dosta je kukanja, koliko dugo planirate da kukate? Moramo da se suočimo sa problemima i poštujemo starije, one sa bolestima i hroničnim stanjima. Ali, gde će Brazil završiti ako svi stanemo“, rekao je Bolsonaro.

On je rekao i da ima moć da proglasi nacionalni lokdaun ali da to nikada neće uraditi.

Sa takvim predsednikom i prepunim bolnicama, Brazil je ostao prepušten na milost i nemilost novim sojevima virusa, koji su zarazniji od „standardnog“.

Foto: EPA-EFE/Joédson Alves

Iz sveta i regiona čitajte:

Nada je u vakcinama, ali…

Postoji jedna mala nada – vakcine. Ali, vakcinacija u Brazilu ide sporo u poređenju sa drugim zemljama regiona. Svega 4 procenta od 211 miliona Brazilaca dobilo je bar jednu dozu vakcine – kineske ili AstraZenekine. Brazil pregovara o nabavci vakcina drugih proizvođača ali je do sada samo Fajzer odobren za upotrebu.

Sa druge strane, Bolsonaro je rekao da je AstraZenekina vakcina jedina koju podržava, diskreditujući tako sve ostale vakcine na tržištu, što je dovelo do toga da ministar zdravlja Eduardo Pauzelo odbije kupovinu 70 miliona doza vakcina od Fajzera.

„Fajzer je vrlo jasno naveo u ugovoru da nisu odgovorni ni za kakvu koletaralnu štetu – ako se pretvorite u aligatora, to je vaš problem. Ako postanete Supermen ili ako ženama izraste brada a muškarcima utanje glasovi, oni sa time nemaju nikakve veze“, rekao je Bolsonaro još u decembru.

Studije pokazuju da je Fajzer efikasan u borbi protiv novog, P.1. soja korone koji hara Brazilom, što je podstaklo Bolsonara da malo promeni ploču i ponovo pokrene pregovore sa proizvođačem. A do tada, ko živ, ko mrtav.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar