Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia; Blue Origin Media

Par sa Floride koji je tužio vlasnika Oušen Gejta Stoktona Raša jer je odbio da vrati njihov depozit od 210.000 dolara za obilazak Titanika, odustao je od tužbe nakon što je Raš poginuo u smrtonosnoj imploziji podmornice Titan.

Kako prenose američki mediji, Mark i Šenon Hejgl podneli su tužbu u februaru tvrdeći da je Raš konstantno otkazivao zaron koji su rezervisali na podmornici Titan još 2018. godine.

Obavestili smo advokate da povuku tužbe

Nakon što je potvrđeno da je Raš poginuo u Titanu bračni par Hejgl je saopštio da su „čast, poštovanje i dostojanstvo“ žrtava važniji od njihove tužbe, prenosi Index.hr.

„Kao i većina širom sveta gledali smo izveštavanje o Titanu s velikom zabrinutošću i ogromnom količinom tuge i saosećanja za porodice onih koji su izgubili živote“, rekli su Hejglovi u izjavi za Fox35.

„U svetlu ovih tragičnih događaja, obavestili smo naše advokate da povuku sve pravne radnje protiv Stoktona“, navodi se u saopštenju.

Spor Marka i Šenon Hejgl sa Oušen Gejtom započeo je 2016. kada su potpisali ugovor i uplatili depozit u nadi da će postati među prvim klijentima Oušen Gejta.

Sredinom 2017. Hejglovi su posumnjali da podmornica, tada poznata kao Cyclops 2, neće biti spremna do planiranog datuma isplovljavanja, navodi se u tužbi podnetoj u okrugu Orandž.

Sudski podnesak navodi da su se Hejglovi hteli povući iz ekspedicije pa su zatražili povraćaj svog depozita .

Tvrde da ih je Raš posjetio u njihovoj kući na Floridi u rujnu 2017. kako bi ih uverio da će se putovanje odvijati prema planu.

„Raš nam je opisao šta se može očekivati ​​tokom avanture“, tvrdili su oni.

U januaru 2018. par je tvrdio da je bio prisiljen platiti da plati celu avanturu od 210.258 dolara kako bi osigurao dva mesta u Titanu.

Ekspedicije su zatim non-stop otkazivane, a kada su zatražili povraćaj novca 2019., rečeno im je da moraju pristati na mesta u Titanu 2021. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Hejglovi leteli i na Bezosovoj svemirskoj raketi

Raketa Nju Šepard Bezosove kompanije Blu Oridžin na kojoj su bili Hejglovi lansirana je 31. marta iz zapadnog Teksasa.

Hejglovi su bili dvoje od šestočlane posade na 11-minutnom letu do ivice svemira.

Nju Šepard je 18.3 metra visoka, u potpunosti autonomna raketa i kapsula, kojom se ne može upravljati unutar vozila. Njome se u potpunosti upravlja računarom.

Tokom putovanja posada nekoliko minuta oseća bestežinsko stanje te može videti zakrivljenost planete kroz, kako kaže Blu Oridžin najveće prozore ikada korišćene u svemirskom saobraćaju.

Foto:Tanjug/Greg Gilbert/The Seattle Times via AP; Atlantic/Magellan via AP; Atlantic/Magellan via AP; Courtesy of Engro Corporation Limited via REUTERS

Raš sa još četvoro poginuo u imploziji podmornice

Podsetimo, petoro putnika poginulo je u imploziji podmornice tokom putovanja do olupine Titanika – milijarder Hamiš Harding, pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov sin Sulejman, francuski okeanograf i stručnjak za Titanik Pol-Henri Nargeolet, kao i Stokton Raš, osnivač Oušen Gejta.

Bespilotni podmorski robot poslat s kanadskog broda otkrio je olupinu podmornice u četvrtak ujutro 22. juna na oko 488 metara od pramca olupine, četiri kilometra ispod površine, rekao je kontraadmiral američke Obalske straže Džon Mauger na konferenciji za medije.

BONUS VIDEO: Nestala podmornica tokom obilaska olupine broda Titanik

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar