Boris Johnson Foto:twitter@BorisJohnson

Velika Britanija i Evropska unija konačno su na Badnji dan postigle sporazum o trgovinskim odnosima dve strane posle Bregzita a premijer Boris Džonson iskoristio je božićno obraćanje naciji da se time pohvali.

Pročitajte još:

Britanski premijer Boris Džonson je u videoporuci objavljenoj kasno sinoć pozvao Britance da za Božić čitaju post-Bregzit sporazum  koji je posle mnogo muke dogovoren sa EU.  Pregovarači Londona i Brisela su juče postigli sporazum o trgovinskim odnosima dve strane uoči isteka prelaznog roka.

Ceo tekst sporazuma, na više hiljada strana, nije odmah bio dostupan javnosti.

„Usput, večeras na Badnje veče imam mali poklon za sve koji će tražiti nešto za čitanje u pospanim trenucima nakon božićnog ručka – evo ga“, rekao je Džonson u videoporuci na Tviteru, pa u ruke uzeo gomilu papira sporazuma.

„Ovo je gozba – puna ribe, usput“, dodao je Džonson aludirajući na pravo evropskim brodovima da ribare u britanskim vodama, što je bila jedna od glavnik tački spoticanja u pregovorima.

„Vjerujem da će ovo u nadolazećim godinama biti temelj za srećno, uspešno i stabilno partnerstvo s našim prijateljima u EU“, zaključio je premijer.

Njegova pobjednička poruka objavljena je u trenutku kada zbog novih restrikcija uvedenih sa pojavom novog soja koronavirusa, mnogi Britanci neće provesti Božić sa porodicama.

„Znamo da će idućeg Božića biti ljudi koje volimo, a koji su živi tačno zato što smo se žrtvovali i nismo normalno proslavili ovaj Božić“, poručio im je Džonson.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar