Žozep Borelj Foto: EPA-EFE/THIERRY MONASSE

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je ocenio da je "moguće da se rat u Ukrajini ne završi, zabrazdi kao u Koreji (1953) i dođe do primirja i utvrđivanja linije podele". Borelj je u raspravi u Centru za međunarodna pitanja u Barseloni (CIDOB) rekao da bi "to mogao biti izlaz iz rata" iako se često priča ko bi mogao pobediti.

On je, prenosi španski list Vangvardija, napomenuo da bi bilo nužno da za rasplet ukrajiniskog oružanog sukoba kao u Koreji, „ukrajinska i ruska strana uzmaknu sa svojih položaja“ i odustanu od zahteva, branjenja ili osvajanja teritorija.

Čelnik nezvanične evropske diplomatije je takođe stavio do znanja da je njegov zadatak i da ubedi one zemlje koje ne žele da se svrstaju ni na koju stranu u ukrajinskom ratu da je „ona zla strana u tom filmu Rusija, a ne sankcije EU“.

Korejski rat 1953. je završen sporazumom o primirju i nenapadanju koji su potpisali Severna Koreja i Sjedinjene američke države kao saveznik Južne Koreje i načelno je, primećuje Vangvardija, taj sporazum trebalo da dovede do sporazuma o konačnom miru, a zemlja je i dalje podeljena demilitarizovanom zonom.

Borelj je takođe predočio da je „još prerano da se misli na neke mirovne pregovore“, niti da se već razmišlja o nekoj obnovi Ukrajine, već „treba sve napore usredsrediti na to da izbegnu dalja razaranja“.

Evropa, po njegovim rečima, „ne sme sebi dopustiti da se umori od rata“, mada Evropska unija kao celina ionako ne može voditi važnu reč u mirovnim pregovorima zato što Rusija ne dopušta da EU bude sagovornik i „šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je uvek hteo da razgovara neposredno s ministrima članica Unije nego sa mnom“, objasnio je Borelj.

On smatra da EU ipak mora biti za pregovaračkim stolom „jer su naše sankcije ključni elemenat bilo kakvih pregovora i zato što je bezbednost u Evropi naša bezbednost“.

Imajući u vidu štetu koju nanose posledice ukrajinskog rata, kao što je skok cena energije i hrane, šef Evropske službe za međunarodne poslove i bezbednost (EEAS) ističe da „treba tražiti rešenja za probleme koje stvara rat“.

I, kako zaključuje, ne smemo se umoriti zato što ruski predsednik Vladimir Putin misli da su zapadna društva slaba zbog stalne rasprave o tome i očekuje da će javno mnenje zahtevati da se rat okonča.

Borelj kaže da mnoge nacije sa ostalih kontinenata, Indija, Pakistan, Kina i države iz Afrike, Azije, traže od „mene da završimo rat, a to bi značilo da prekinemo isporuke oružja Ukrajini, a kakve bi tad bile posledice?“

„Ako Rusija pobedi u ratu, krenuće za postizanjem sledećeg cilja“, kazao je Borelj.

***

BONUS VIDEO: Ukrajinsko oslobadajanje Hersona

Komentari

Svi komentari (0)