Foto: EPA-EFE/Sean Gallup / POOL

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je danas da će EU izdvojiti dodatnih pola milijarde evra za nabavku oružja za Ukrajinu i izneo očekivanje da će se EU dogovoriti o šestom paketu sankcija protiv Rusije najkasnije u ponedeljak, na sastanku ministara spoljnih poslova u Briselu.

druge strane, očekujem više pritisaka na Rusiju kroz ekonomske sankcije, nastavak međunarodne izolacije Rusije, suzbijanje dezinformacija o posledicama rata kada je reč o cenama energenata i hrane širom sveta i predstavaljnje ujednjenog fronta za podršku Ukrajini”, poručio je Borelj.

Borelj dodaje da će novih 500 miliona evra iz Instrumenta za mir EU biti iskorišćeno za nabavku ”teškog naoružanja, ali ne i borbenih aviona” u cilju vojne podrške Ukrajini.

Foto:Dimitris Tosidis/AMNA via AP

Šef diplomatije EU je najvio da se rad nastavlja na šestom paketu sankcija protiv Rusije, koji bi trebalo da uključi i embargo na uvoz nafte, a da će o tome razgovarati i ministri spoljnih poslova EU na sastanku u ponedeljak.

”U ponedeljak cu predstaviti novi politički podsticaj za sporazum o novim sankcijama i siguran sam da ćemo do tog dogovora doći. Taj dogovor nam je potreban i imaćemo ga jer moramo da prekinemo sa zavisnošću od ruske nafte”, kaže Borelj.

POGLEDAJTE JOŠ:

On dodaje da se u obzir moraju uzeti specificne situacije svake od 27 država clanica, ali ponavlja da se do dogovora o embargu na naftu mora doći ”ako ne na ambasadorskom nivou tokom vikenda onda na nivou ministara u ponedeljak”.

Borelj se trenutno nalazi u nemačkom letovalištu na severu Nemačke, Vajzenhausu, gde učestvuje na sastanku ministara grupe zemalja G7.

U Vajzenhausu se od 12. do 14. maja održava sastanak G7, na kojem učestvuju ministri iz Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i SAD, kako bi razgovarali o spoljnoj politici i bezbednosnih pitanjima, kao i o narednim koracima i odgovoru na ruski napad na Ukrajinu.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar