Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Evropska unija i Kina moraju nastaviti da se bave brojnim pitanjima uprkos razlikama, rekao je visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borelj kineskom kolegi Vang Jiu tokom video sastanka.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Visoki predstavnik je primetio da EU i Kina moraju da nastave intenzivan rad u brojnim važnim oblastima iako su neslaganja još uvek prisutna“, navodi se u saopštenju iz EU i dodaje da je Borelj naglasio inkluzivni i kooperativni karakter evropske indo-pacifičke strategije.

Kineski ministar inostranih poslova Vang rekao je da obe strane moraju nastaviti trend povećanog angažovanja u nastojanju da ojačaju političko poverenje i da upravljaju međusobnim razlikama, navodi se u saopštenju objavljenom na veb stranici ministarstva spoljnih poslova Kine.

EU zauzima mekši stav prema Kini, jednom najvažnijih trgovinskih partnera, od kako su SAD postigle novi bezbednosni sporazum (AUKUS) sa Velikom Britanijom i Australijom, a za koji se smatra da je osmišljen da se suprotstavi rastućem kineskom uticaju na Pacifiku.

Međutim, kritičari veruju da je sporazum podrio šire napore američkog predsednika Džozefa Bajdena da okupi saveznike poput Francuske nakon što je Australija odustala od ugovora o kupovini francuskih podmornicama, najavila kupovinu američkih i ižvala ogorčenje u Parizu.

Prema rečima Boreljevog portparola, visoki predstavnik EU je pozdravio najnoviji pokušaj popravljanja transatlantskih veza i zajedničku izjavu Bajdena i francuskog predsednika Emanuela Makrona u kojoj su se složili da razgovaraju o obnovi poverenja nakon spora oko podmornica.

BONUS VIDEO Sajam borbenih aviona u Kini

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar