Foto:EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Ovo je primer kako EU ljubi rusku zadnjicu, rekao je bivši lider britanskih torijevaca Ijan Dankan Smit.

Pročitajte još:

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost ŽozefpBorel otputovao je u retku diplomatsku misiju u Moskvu koja se pretvorila u noćnu moru koju će sasvim sigurno i on i Brisel želeti što pre da zaborave. Kako izveštava Politiko, najbolji simbol posete bez jasnog cilja bila je izjava domaćina, ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova koji je, dok su obojica stajala pred novinarima, bez pardona EU nazvao „nepouzdanim partnerom“ a evropske zvaničnike optužio da šire laži o trovanju ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Borel je, piše Politiko, insistirao na putu, tvrdeći da je samo prihvatio poziv Lavrova i pojasnio da je važno raditi na dijalogu, iako je termin posete visokog zvaničnika EU usledio nekoliko dana posle hapšenja Navaljnog, koje je izazvalo osudu međunarodne zajednice.

Uoči odlaska u Moskvu šefovima diplomatija država članica EU rekao je da ne želi da bude puki „poštar“ koji Lavrovu prenosi njihove poruke,  iako im pritom nije izneo nijedan konkretan cilj svog odlaska u Rusiju, osim da želi da „staviti u stranu negativnu retoriku“.

Priličan izazov

Da će zajednički izlazak pred novinare sa Lavrovom za njega predstavljati priličan izazov postalo je jasno čim ga je reporter državne novinske agencije Sputnik zaskočio pitanjem o Kubi i namamio ga da osudi američki embargo nametnut toj državi. Novinar je pritom rekao da su mu to pitanje sugerisale „američke kolege“. Isti novinar je Borela zatekao i pitanjem o navodnim kršenjima ljudskih prava u Letoniji.

Glavni EU diplomata bio je vidljivo nepripremljen.

„Oko Kube… Malo ste me iznenadili, nisam očekivao da ću govoriti o Kubi tu u Moskvi… Vi znate da se EU protivi američkom embargu i nastavljamo da sprovodimo tu politiku i u pogledu nove američke administracije. Očekujemo da američka administracija preispita svoje pozicije u pogledu Kube“, rekao je Borel.

Lavrov se spremno nadovezao i u prvi plan istagao očigledno neslaganje Brisela i Vašingtona, a zatim je optužio EU za licemerje kada je reč o njenoj politici prema sankcijama, aludirajući tu, na sankcije koje je EU nametnuo Rusiji.

U istom tonu Lavrov je nastavio u još nekoliko navrata, osudivši sankcije EU uvedene zbog aneksije Krima kao „jednostrane i nelegitimne restrikcije uvedene na temelju neistina“.

„A što se tiče pitanja upućenog meni, kako mi gledamo na politiku EU prema Kubi… Žozepe, ja nisam nimalo iznenađen takvim pitanjem. Kad god otputujem u strane zemlje, često me pitaju o Ukrajini, a evo sad su tebe pitali o Kubi jer EU ima prilično važne i intenzivne odnose s Kubom i mislim da su ti odnosi jako dobar zdravorazumski primer za kojim se treba voditi i izbegavati nelegitimne i jednostrane pritiske i koristiti embarga i blokade“, rekao je Lavrov.

„Evo, tu nam se poklapaju pogledi s Evropskom unijom, da s partnerima možemo sarađivati samo kroz dijalog, bez ikakvih ultimatuma, kazni i jednostranih restriktivnih poteza kojima se kažnjavaju oni koji nastoje da razvijaju normalne odnose. Takve metode pripadaju kolonijalnoj prošlosti. Moram reći da je jako loše kada Evropska unija počne da koristiti takve metode koje su izmislili Amerikanci“, dodao je Lavrov.

Foto:EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Teme za samit

Lavrov je rekao i da se nada da će se o ovim pitanjima detaljno raspravljati na samitu članica Saveta bezbednosti UN koji će biti održan na predlog Vladimira Putina.

„Bilo bi važno iskoristiti taj samit i shvatiti i raščistiti kakav mi to svet nastojimo da sagradimo,  multipolarni svet koji će istinski osigurati jednakost svih ključnih aktera, uključujući EU, ili multipolarni svet koji će se tek tako zvati“, rekao je Lavrov.

Borel je rekao da je Brisel nezadovoljan hapšenjem Navaljnog.

„Preneo sam ministru Lavrovu našu duboku zabrinutost i ponovio naš apel da ga oslobode, kao i da se pokrene nepristrasna istraga o njegovu trovanju“, rekao je Borel na šta mu je Lavrov odgovorio da Kremlj sumnja u zaključak Zapada da je Navaljni otrovan novičokom.

Katastrofalan nastup

Sve u svemu, zaključuje Politiko, bio je to katastrofalan diplomatski nastup Borela, koji je priznao da Brisel nije preduzeo ništa po pitanju novih sankcija Rusiji zbog slučaja Navaljni.

Na neprijatnoj konferenciji tiho je i uz blagi smešak stajao dok mu je Lavrov na kraju zadavao poslednji udarac nazivajući EU nepouzdanom i izražavajući nadu da će EU čelnici na svom sledećem samitu u martu na dnevni red staviti Rusiju kako bi dogovorili zaokret i usvojili novi put u odnosima s Kremljom.

„Već smo navikli da EU pokušava da uvodi jednostrane restrikcije, nelegitimne restrikcije i stoga polazimo od pretpostavke da imamo posla sa nepouzdanim partnerom. Nadam se da će se skorašnja revizija strategije EU fokusirati na ključne interese EU i da će nam to pomoći da naši kontakti budu konstruktivniji“, zaključio je Lavrov.

So na Borelovu ranu dodala je odluka Kremlja da protera trojicu EU diplomata iz Nemačke, Poljske i Švedske jer su učestvovali na protestima podrške Navaljnom.

Odmah po završetku konferencije za medije, Evropska komisija je bila zasuta pitanjima o poseti Borela Moskvi, ali je potrparol na redovnom brifingu samo ponovio da je EU diplomata hteo da unapredi dijalog sa Moskvom i da EU traži da se Navaljni oslobodi.

Iz sveta i regiona čitajte:

Diplomate zgrožene

Kako piše Jutarji list, brojne EU diplomate ostale su zgrožene Borelovom moskovskom epizodom.

„Kao što smo očekivali, Lavrov ga je nadigrao. Fudbalskim rečnikom, Lavrov mu je trpao gol za golom, a Borel je nizao promašaje. Nije imao ni obranu ni napad“, rekao je Politiju jedan visoki diplomata, dok je drugi naveo da je konferencija za medije pokazala da je Borel neiskusan i potpuno nepripremljen došao na razgovor sa Lavrovom koji je sve odigrao po  pravilima.

Nekadašnji visokopozicionirani američki zvaničnik iz sfere nacionalne bezbednosti, koji je vrlo blizak s novom administracijom predsednika Džoa Bajdena rekao je britanskom Dejli telegrafu da mu je cela poseta Borela Moskvi bila čudna.

„Jako je loš prizor videti šefa EU diplomatije u Moskvi dok je Navaljni u kavezu. Bilo je čudno. Uopšte nije trebalo tamo da ide a da nije unapred obezbedio nešto konkretno za svoju stranu, a koliko vidim, nije dobio ništa. Rusi su se poigrali njime“, rekao je on.

„Ovo je primer kako EU ljubi rusku zadnjicu“, izjavio je nekadašnji lider britanskih torijevaca Ijan Dankan Smit.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare