Foto: "Phil nijhuis" / AFP / Profimedia

Šef diplomatije EU Žosep Borel pozvao je danas Vašington da promeni svoju odluku o uvođenju sankcija tužiteljki Međunarodnog krivičnog suda (ICC) Fatoui Bensoudi i drugim članovima ICC, nazivajući te mere "neprihvatljivim i bez presedana". Vlada SAD stavila na crnu listu tužiteljku tog suda Fatou Bensouda, jer je pokrenula istragu o tome da li su američke snage počinile ratne zločine u Avganistanu.

„Sankcije su neprihvatljive i predstavljaju mere bez presedana kojima se pokušava ometanje istrage suda i sudskih postupaka“, naveo je Borel u saopštenju, a prenosi Rojters.

On je naveo da bi Vašington trebalo da ponovo razmotri svoj stav i promeni odluku u vezi s donetim merama.

Međunarodni krivični sud (ICC) saopštio je sinoć da je potez američke vlade da uvede sankcije protiv tužioca tog suda napad na međunarodno pravo i vladavinu zakona.

Sud je reagovao nakon što je vlada SAD stavila na crnu listu tužiteljku tog suda Fatou Bensouda, jer je pokrenula istragu o tome da li su američke snage počinile ratne zločine u Avganistanu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo optužio je u sredu Sud za nelegitimne pokušaje podvrgavanja Amerikanaca njegovoj nadležnosti, preneo je BBC.

Američke vlasti su danas ponovile da neće tolerisati da Međunarodni krivični sud (ICC) „nepravedno i nelegitimno krivično goni Amerikance“, poručio je večeras Savet za nacionalnu bezbednost SAD povodom sankcija koje su uvele zvaničnicima IC C.

„Jučerašnjim sankcijama zvaničnicima Međunarodnog krivičnog suda Fatoui Bensoudi i Fakišu Močocokou šalje se jasna poruka: Trampova administracija neće tolerisati da Međunarodni krivični sud nepravedno i nelegitimno krivično goni Amerikance“, naveo je Savet za nacionalnu bezbednost SAD na Tviteru.

SAD su kritikovale sud od njegovog osnivanja i među desetak su zemalja koje nisu ratifikovale njegov statut, p.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar