Majk Pompeo Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Vlada SAD uvela je u sredu sankcije tužiteljki Međunarodnog krivičnog suda Fatou Bensoudi zbog njene istrage oko toga da li su vojnici SAD počinili zločine u Avganistanu, izjavio je državni sekretar Majk Pompeo.

Pompeo je dodao da je na listi osobe koje su dobile sankcije za ulazak u zemlju i Pakiso Mohokoko, šef Odeljenja za pravosuđe, komplementarnost i saradnju. Sankcije se odnose na zamrzavanje imovine i ulazak u zemlju.

„Danas preuzimamo naredni korak jer zvaničnici Međunarodnog krivičnog suda nastavljaju da targetiraju SAD“, rekao je Pompeo novinarima i dodao da je moguće da će pojedinci koji pružaju podršku Bensoudi i Mohokoku biti izloženi sankcijama.

Stejt Dipartment dodatno je ograničio vize za osobe za koje je američka vlast procenila da podržavaju tužioce, ali njihova imena nisu navedena, prenosi Rojters.

Sud je još u martu dao odobrenje Bensoudi da istraži da li su američke snage počinile zločine u Avganistanu, posle čega su vlasti SAD ukinule vizu Bensoudi za ulazak u zemlju.

 

Komentari

Svi komentari (0)