Foto: EPA-EFE/Sean Gallup / POOL

Šef diplomatije EU, Žozep Borel, ocenio je danas da Moskva nije zainteresovana da radi na boljim odnosima sa EU, niti da se angažuje u konstruktivnom dijalogu o ljudskim pravima i političkim slobodama.

Borel je u svom nastupu pred Evropskim parlamentom, nakon povratka iz Moskve, naveo da će zemlje članice EU odlučivati o sledećim koracima kada je reč o odnosima sa Rusijim, a da će on lično staviti na sto plan koji ne isključuje i sankcije.

„Nalazimo se na raskrsnici odnosa sa Rusijom. Izbori koje napravimo odlučiće dinamiku međunarodnih snaga ovoga veka“, poručio je Borel.

Pročitajte još:

Šef diplomatije EU je takođe poručio da Rusija nije postala moderna demokratija, kako se očekivalo, a da je u posetu Moskvi otišao kako bi lično procenio izazovne odnose koje EU ima sa Rusijom.

„Ruske vlasti idu nizbrdo zabrinavajućim putem autoritarizma. Mesto za slobodu izražavanja i civilno društvo se sužava, a skoro da nema mesta za razvoj demokratskih alternativa“, rekao je Borel.

Dodao je da su njegova poseta Moskvi i razgovor sa šefom ruske diplomatije, Sergejem Lavrovim, potvrdili trend u kome Rusija želi da se odvoji od Evrope čiji liberalno demokratski sistem vidi kao pretnju svom sitemu.

Žozep Borel je naveo da će ministri spoljnih poslova EU 22. februara, razgovarati o sledećim koracima u odnosima sa Rusijom, koji mogu da uključuju i sankcije.

„Staviću konkretne predloge na sto, što podrazumeva moj mandat šefa diplomatije,“ najavio je Borel.

On je dodao da je pored svih teškoća bitno očuvati prostor za zvanični dijalog i naći način za izbegavanje trajne konfrontacije sa Rusijom.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar