Foto: EPA-EFE/STR

Knjiga koja je uzdrmala britansku kraljevsku porodicu “Pronalazak slobode: Hari i Megan i stvaranje moderne kraljevske porodice”, između ostalog, otkriva i ne preterano srdačne odnose između britanskih prinčeva i teško optužuje Vilijama, a posebno njegovu suprugu Kejt da nikad nisu dali pravu i iskrenu podršku princu Hariju i njegovoj izabranici.

Britanskoj kraljici ovaj vikend sigurno je preseo već u vreme doručka, jer je Elizabetu od ujutru na stolu, uz šoljicu čaja, dočekalo i najnovije izdanje časopisa „The Times“, koji od subote objavljuje delove iz dugoočekivane knjige “Pronalazak slobode: Hari i Megan i stvaranje moderne kraljevske porodice”. Reč je o bombastično najavljivanom štivu koje će ponovno uzdrmati britanski dvor i razotkriti sve detalje o odnosima između članova kraljevske porodice.

Sudeći po dosad objavljenim odlomcima, knjiga, čiji su autori Karolin Durand i Omid Skobi, a izdavač Dej Strit Buks, detaljno opisuje zašto su Megan (38) i Hari (35) smatrali da ih kraljevska institucija ne podržava i rasvetljava frustracije para zbog palate i medija koji su se nekorektno odnosili prema njima.

Iako se šuškalo kako su britanski princ i njegova supruga lično autorima knjige ispričali svoju stranu priče, oni to putem svog portparola oštro demantuju.

„Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa nisu intervjuisani i nisu dali doprinos knjizi ‘Pronalazak slobode: Hari i Megan i stvaranje moderne kraljevske porodice’. Ova knjiga se temelji na vlastitim iskustvima autora kao članova kraljevske službe za medije i vlastitom nezavisnom izveštavanju“ rekao je portparol para u izjavi vezanoj za knjigu, čiji je izlazak najavljen za 11. avgust.

Foto: Promo

Nepoznati detalji

Iako Megan i Hari ni na koji način nisu učestvovali u stvaranju knjige, ne mogu poreći svoje bliske odnose s njenim autorima. Karolin Durand poznata je američka novinarka i bliska prijateljica para, a zajedno s Omidom Skobijem već je napravila nekoliko intervjua s bivšim kraljevskim parom.

Skobi je jedan od omiljenih novinara Megan Markl, čovek koji je objavio detalje oko videopoziva koji su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa 21. aprila uputili kraljici Elizabeti II, povodom njenog 94. rođendana. Kraljici se to, kako su izvestili britanski tabloidi, ni najmanje nije dopalo jer je od svog unuka i njegove supruge striktno tražila da njihova komunikacija s njom ostane privatna. Još manje joj se, kažu, dopala najava knjige u kojoj su svedočili bliski prijatelji Harija i Megan, a u kojoj, između ostalog, stoji:

“Malo ko je mogao da nasluti istinu o Hariju i Megan. Prvi put ‘Pronalazak slobode: Hari i Megan i stvaranje moderne kraljevske porodice’ otkriva nepoznate detalje o Harijevom i Meganinom zajedničkom životu. Kao članovi odabrane skupine novinara koji prate britansku kraljevsku porodicu i njihove veridbe, Omid Skobi i Karolin Durand bili su svedoci života mladog para.

„Ova knjiga je iskren i razoružavajući portret samopouzdanog i uticajnog kraljevskog ljubavnog para” piše u najavi novog svetskog bestselera koji će, sudeći prema isečcima objavljenima u Tajmsu, biti najčitaniji do sad.

Princ Hari i Megan Markl Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Bez iskrene podrške

Ova knjiga, između ostalog, otkriva i ne preterano srdačne odnose između britanskih prinčeva i teško optužuje Vilijama i njegovu suprugu Kejt da nikad nisu dali pravu i iskrenu podršku princu Hariju i njegovoj izabranici. U knjizi, naime, prijatelji Megan Markl tvrde da su princ Vilijam i njegova supruga Kejt ignorisali sve teškoće vezane za Harija i Megan i da su odnosi između dva brata i njihovih supruga ledeni, i to u toj meri da je Kejt ignorisala Megan tokom njenog poslednjeg kraljevskog angažmana kojim se američka glumica oprostila od britanske kraljevske porodice. Taj su dan, podsećaju autori knjige, Vilijam i Kejt sedeli okrenuti leđima Hariju i Megan, a razgovarali su samo s princem Edvardom i Sofi koji su sedeli pored Megan i Harija.

“To zapravo i ne treba čuditi jer Megan i Kejt nikad nisu bile prijateljice, a Kejt se nikada nije ni potrudila da to postanu. Iako je Megan u početku naivno očekivala da će joj Kejt izaći u susret i pomoći s ponekim savetom kako bi se što lakše prilagodila životu na dvoru, ona to nikad nije učinila, a svojim prijateljima je naglašavala kako ne postoji nikakva veza između Megan i nje, osim činjenice da obe žive u Kensingtonskoj palati.

„Kejt je s Megan komunicirala samo kad je to baš morala, a bilo je i situacija vezanih za kraljevski protokol na kojima su stajale jedna do druge gotovo sat vremena, a pritom nisu razmenile ni reč”, stoji u knjizi koja tako potvrđuje ranija medijska nagađanja o netrpeljivosti koja je vladala između dve vojvotkinje i koja je, sudeći prema tvrdnjama iznesenim u knjizi, zavadila dotad nerazdvojne prinčeve.

Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Navodno je Hari svog brata Vilijama nazvao snobom zbog načina na koji je od samog početka ljubavne veze s glumicom pričao o Megan, koju je Vilijam nazivao “tom devojkom” i savetovao mlađem bratu da s njom ne brza u brak, što je duboko uvredilo Harija.

Pročitajte još:

Megan i Hari uz to su se osećali zapostavljeno i bili su frustrirani zbog Vilijama i Kejt jer su oni, za razliku od starijeg Harijevog brata i njegove supruge, uvek imali zadatak da obavljaju manje važne kraljevske poslove. Bili su besni što su uvek u senci starijih kraljevskih članova Čarlsa i Vilijama, što je jedan zaposleni u palati slikovito opisao rečima: “Hari i Megan bili su kao treći točak u porodici”. Knjiga takođe otkriva kako su njih dvoje bili ogorčeni jer im je bilo zabranjeno osnivanje vlastite kancelarije Vindzoru.

Tvrdili su da su žrtve, da previše daju i premalo dobijaju. Sve to nimalo se nije dopalo nekadašnjoj uspešnoj glumici Megan koja se morala odreći svog života zbog ulaska u kraljevsku porodicu. Zauzvrat, uskoro je saznala kako je nazivaju Harijevim “trofejem” koji dolazi s “popriličnom prtljagom”. Navodi se i kako su Megan pojedini zaposleni u palati diskriminisali zbog njene boje kože. Glumičin prijatelj otkrio je i kako Megan nakon svega nije imala drugog izbora nego da se makne iz te toksične sredine.

Foto: EPA-EFE/STR

Nezaštićeni Hari

Takođe, u knjizi piše, da nakon što je optužena da je kriva za Harijevu odluku da napusti svoju dužnost i porodicu te je njihov odlazak nazvan prema njoj Megzit, ona ne može da zamisli da ikad više ima veze s kraljevskom porodicom. Uz nju je odmah stao i zaljubljeni Hari koji je o svim problemima prošlog Božića pre Megzita želeo nasamo da razgovara sa svojom bakom, kraljicom Elizabetom II. Zbog toga je doputovao avionom iz Kanade. Međutim obezbeđenje, izvesni muškarci u sivim odelima, onemogućili su mu susret s kraljicom i rekli da je može videti tek 29. januara.

Ti isti ljudi su oni koji su najviše strahovali da će princ i Megan zaseniti ostale ljude iz kraljevske porodice, tvrdi se u knjizi u kojoj dalje stoji kako se Hari nakon svega toga osećao nezaštićenim od vlastite porodice i bolelo ga je što čuje njihove glasine o njemu da je preosetljiv.

Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Poseban odlomak posvećen je i delu u kojem Hari i Megan obaveštavaju kraljevsku porodicu da više ne žele da budu deo njih i da se odriču titule i dužnosti. U knjizi piše kako je Hari tadašnje suočavanje s palatom uporedio sa suočavanjem sa streljačkim vodom, a dodaje se i kako su njih dvoje bili frustrirani zato što kraljica nije želela nasamo da se sastane s njima kako bi u miru razgovarali o zahtevima mladog para.

U knjizi koja će imati 320 stranica, sudeći prema pisanju britanskih medija, spominju se i česte svađe između članova kraljevske porodice, kao i tvrdnja da Hari veruje kako neki njegovi rođaci uopšte ne vole Megan, koja je zajedno s Harijem opisana kao pokretačica revolucije u monarhiji, koja nije uspjela zbog stalnog podmetanja kraljevske porodice i tabloida. Sve to, uveren je Hari, radilo se kako bi se smanjila i obuzdala popularnost mladog para, dok Megan stalno tabloidno kritikovanje na svoj račun opisuje kao polaganu “smrt od 1000 posekotina”.

Foto: EPA-EFE/LIONEL HAHN / POOL

Ništa od promena

“Hari i Megan bili su u prilici da napokon modernizuju krutu britansku monarhiju i približe je današnjem vremenu, ali su ih u tim naporima sve vreme obeshrabrivali moćnici iz senke i neprijateljski nastrojeni mediji koji pomno prate njihov privatni život”, stoji u knjizi u kojoj piše da je stvar konačno pukla kad su princ i vojvotkinja najavili Megzit.

“Nakon što su se Hari i Megan uverili da kraljica i Harijev otac, princ Čarls, ne žele baš nikakve promene i modernizaciju, shvatili su da sve dalje ne bi imalo smisla. Harijeva želja za promenom dogodila se tokom božićnih i novogodišnjih praznika koje su on i Megan proveli u Kanadi. Princ je tada napokon uvideo da postoji i drugi način života. Svom prijatelju rekao je:

„Ne treba mi filmski trenutak kad izađemo iz automobila i mahnemo stotinama fotografa pre nego što uđemo u zgradu’”, stoji u knjizi, u kojoj još piše i da je kraljica bila duboko razočarana odlukom svog unuka da sa suprugom zauvek napusti kraljevsku porodicu i odseli se u Kanadu.

Ipak, najveće razočaranje za princa i vojvotkinju usledilo je kada su Hariju oduzeta njegova počasna vojna imenovanja. To je bila dodatna potvrda Hariju i Megan da su ispravno postupili, navodi se u knjizi, u kojoj piše da je upravo princ bio glavni pokretač odluke da par napusti dvor i odseli se iz Velike Britanije. Megan mu je, tvrde autori knjige, u tome bila velika podrška, žena koja mu je dala samopouzdanje potrebno da donese svoju konačnu odluku.

Komentari

Svi komentari (0)