Foto: Promo

Princ Hari i njegova supruga Megan Markl bili su frustrirani zbog toga što su Vilijam i Kejt dobili sve najbolje službene uloge i osećali se "neprikosnovenim vip dvorjanima" u kraljevskoj porodici, tvrdi senzacionalna nova biografija britanske dinastije pod naslovom "Otkrivanje slobode".

Odlomci željno iščekivane knjige pojavili su se ovog vikenda u listovima Tajms i Sandej tajms, pa sada izvori iz palate strahuju da će se zbog određenih delova pogoršati odnos koji Hari i Megan imaju sa porodicom.

Biografiju su napisali novinari Omid Skobi i Kerolajn Duran, inače obožavatelji mlađeg para i zbog toga, kako kažu, žele da isprave nepravdu prema njima.

Prema Dejli mejlu, Hari i Megan priznaju da nisu ni na koji način doprineli knjizi, iako se pisanje novinara temelji na opsežnom ispitivanju prijatelja ovog para.

Glavni krivci

Oni tvrde da su se Megan i Hari borili protiv dvorjana koji su se plašili da će oni postati popularniji od same kraljevske porodice, pa su izdvojili Vilijama i Kejt kao glavne krivce kritikovanja princa Harija i njegove supruge.

Princ Hari i Megan Markl Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Skobi je nagovestio na rasizam unutar kraljevskih redova, rekavši da „postoje pojedinci koji bi voleli da znaju kako oni gledaju na svet“.

U jednom priznanju svom prijatelju, vojvotkinja od Saseksa tvrdila je da se odrekla celog svog života zbog ove porodice i da tada nije imala drugog izbora nego da odustane, ali dodaje da nije mogla da zamisli da želi ponovo da se upusti u bilo šta kraljevsko posle Megzita.

Autori tvrde da se sumnja u kraljevsku ulogu bračnog para i njihova želja da se izvuku iz zamke dvorskog života postali toliko vidljivi da je Hari verovao da mu je bilo zabranjeno da se viđa sa bakom Elizabetom.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Nakon što mu je rečeno da kraljica neće moći da razgovara sa njim do 29. januara, Hari je čak razmišljao da sa suprugom ode sa aerodroma Hitrov kako bi se ona izjasnila o njihovom slučaju.

Autori ove knjige ističu da su se problemi svodili na starije dvorjane drugih kraljevskih domaćinstava, tzv. „muškarce u sivim odelima“, koji su nameravali da održe popularnost para, za koji su se plašili da će nadmašiti ostale starije članove porodice.

Nisu imali izbora

Knjiga potvrđuje da je to što su Hari i Megan držali u tajnosti nameru da napuste kraljevske dužnosti i presele se u inostranstvo stvorilo mnogo loše atmosfere u palati, a posebno u porodici.

Princ Hari i Megan Markl Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Međutim, dodaje se da njih dvoje nisu osećali da imaju drugog izbora. Hari je navodno osećao da službenici dvora jednostavno ne vole Megan i neće se zaustaviti ni pred čim da joj otežaju život“.

„Osećao se… iskorišćeno za njihovu popularnost“, stoji u knjizi „Otkrivanje slobode“.

Nakon što su Hari i Megan najavili nameru da se povuku u koristi starijeg prinčevskog para, kraljica je okupila porodicu u njenoj rezidenciji Norfolk kako bi im dala uputstva za novonastalu situaciju.

Princ Hari i Megan Markl Foto: EPA-EFE/NIGEL RODDIS

Na narednim sastancima te nedelje sa pomoćnicima Hari je rekao da se osećao kao da stoji ispred streljačkog voda.

Autori knjige Skobi i Duran naveli su da iako je Megan pokušavala da uspostavi kontakt sa Kejt, vojvotkinja ju je jedva prihvatila.

„Da namerno odbacite svoju jetrvu… Mislim da to ne može da ne ostavi gorak ukus“, naveo je Omid Skobi u izjavi za Tajms.

Hari želeo slobodu

Pisci knjige dodali su da su odnosi između prinčevih supruga loši od ulaska Megan u porodicu. Prema ovim navodima, princ Hari, a ne Megan, bio je taj koji je želeo da se distancira od javnog života i on je taj koji je žudio za životom daleko od medija.

Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Izvor blizak paru rekao je u knjizi:

„U osnovi, Hari je želeo slobodu. Duboko se u sebi uvek borio protiv tog sveta. Megan mu je otvorila vrata.“

Portparol Harija i Megan rekao je da par ničin nije doprineo nastanku ove knjige, ali nije ni porekao citate iz njenog sadržaja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar