Foto: ROY LETKEY / AFP / Profimedia

Škotska komisija utvrdila je da je u slučaju Libijca Abdela Baseta al-Megrahija koji je osuđen na doživotni zatvor zbog podmetanja bombe u avion koji je 21. decembra 1988 godine eksplodirao iznad Lokerbija možda došlo do "pobačaja pravde", pošto je advokat koji zastupa Al Megrahijevu porodicu podneo žalbu.

Škotske vlasti oslobodile su iz zatvora Libijca Abdela Baseta al-Megrahija uz obrazloženje da je Megrahi oslobođen iz samilosti jer boluje od neizlečivog raka prostate. Ipak, on je zvanično ostao krivac za tragediju, a porodica je odlučila da iskoristi pravo žalbe na presudu, piše Gardijan.

Foto: EPA/MANOOCHER DEGHATI

Al Megrahi, jedini čovek koji je osuđen za napad na avion kompanije Pan Ameriken 1988. godine, umro je 20. maja u Tripoliju, glavnom gradu Libije. Za jedne je on „poslednja žrtva Lokerbija“, a za druge je bio i posle svih nedoumica ostao terorista.

Foto: EPA/SABRI ELMHEDWI

Libija je skoro 10 godina bila suočena sa sankcijama UN, zbog toga što nije prihvatala da izruči Al Megrahija Holandiji, gde je trebalo da mu se sudi po Škotskom zakonu.

Nakon što je Tripoli prihvatio odgovornost za teroristički napad na avion i holandskom sudu izručio dvojicu osumnjičenih libijaca, rođacima je isplaćeno 2,7 milijardi dolara. Savet bezbednosti UN je, potom, 2003. ukinuo sankcije Libiji.

Pan Amerikenov Boing 747, na liniji London – Njujork, srušio se u subotu 21. decembra 1988. godine. Eksplozija je raznela avion a veliki komadi letilice padali su iznad škotskog grada Lokerbija. Ovi delovi ubili su još 11 ljudi. Ukupan broj poginulih je u ovoj nesreći je 270.