Brazil koronavirus
Foto:EPA-EFE/Joedson Alves

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro odobrio je smanjenje budžeta za životnu sredinu za 2021. godinu za 24 odsto u odnosu na prošlogodišnji, samo dan nakon što je obećao da će povećati sredstva u borbi protiv krčenja šuma.

Pročitajte još:

Gardijan prenosi da se tokom obraćanja u četvrtak na klimatskom samitu, koji je organizovao američki predsednik Džozef Bajden, Bolsonaro obavezao da će udvostručiti budžet za sprovođenje zaštite životne sredine i okončati nezakonitu seču šuma do 2030. godine.

Američka Vlada je pozdravila te ciljeve, iako su mnogi ekolozi poručili da obećanja brazilskog predsednika neće shvatiti ozbiljno pre nego što vide stvarni napredak.

Nepuna 24 sata kasnije, Bolsonaro je potpisao savezni budžet za 2021. godinu koji predviđa 365 miliona američkih dolara za ministarstvo životne sredine i agencije koje oni nadgleda, u odnosu na 480 miliona odobrenih u 2020. godini.

Britanski list navodi da je Bolsonaro stavio veto na spisak odredbi o budžetu za zaštitu životne sredine koja uključuju izdatke za sprovođenje Zakona o zaštiti životne sredine, a Ministarstvo ekonomije je saopštilo da je budžet za životnu sredinu sada u skladu sa onim što je predsednik prvobitno predložio. Vetom se poništavaju povećanja potrošnje koji je odobrio Kongres.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar