Brazil koronavirus
Korona u Brazilu Foto:EPA-EFE/Joedson Alves/EPA-EFE/Marcelo Oliveira/EPA-EFE/Edson Lopes JR

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro trenutno je jedna od najnepopularnijih ličnosti na svetu. On, naime, i pored užasa koje je koronavirus izazvao u njegovoj zemlji i dalje ne preduzima potrebne mere kako bi se suzbilo širenje zaraze. Britanski Gardijan u svom tekstu sad ga optužuje za ozbiljnu pretnju po ceo svet.

PROČITAJTE JOŠ:

Izgledi da desničarski ekstremista Žair Bolsonaro postane predsednik Brazila uvek je bio zastrašujuć. Ovo je čovek koji je ocrnjivao žene, homoseksualce i manjine, koji je hvalio autoritarnost i mučenje. Noćna mora se u stvarnosti pokazala još gorom. Ne samo da je koristio zakon o nacionalnoj bezbenosti iz doba diktature da bi progonio kritičare, već je i gledao porast krčenja šuma Amazona, dozvoljavao je da koronavirus nekontrolisano divlja, napadao je ograničavanje kretanja, korišćenje maski i vakcine. Više od 60.000 Brazilaca je preminulo samo u martu, prenosi Gardijan.

„Bolsonaro je uspeo da Brazil pretvori u gigantsku rupu“, nedavno je Tvitovao bivši predsednik Kolumbije, Ernesto Samper. Širenje zaraznije varijante P1 sad ugrožava druge zemlje.

Foto: EPA-EFE/Joédson Alves

Sa anketom prošle nedelje koja je pokazala da predsednika odbija 59 odsto glasača, čini se da se Bolsonaro priprema za nepovoljan ishod na izborima sledeće godine. Prošle nedelje je smenio ministra odbrane, penzionisanog generala i dugogodišnjeg prijatelja koji je, čini se, ipak izuzeo Bolsonarove pokušaje da koristi oružane snage kao lično političko sredstvo.

Otpušteni su i komandanti vojske, mornarice i vazduhoplovstva – navodno dok su bili spremni da podnesu ostavke.

Neposredni okidač za otpuštanje bio je prošlomesečni povratak levičarskog bivšeg predsednika Lauiza Inacija Lule da Silve nakon što mu je sudija ukinio krivične osude – otvorišvi mu vrata da se ponovo kandiduje sledeće godine.

Foto: EPA-EFE/JOEDSON ALVES

Da li je moguće da nadahnut Donaldom Trampom, gospodin Bolsonaro razmišlja da zadrži moć koristeći – moć? Oružane snage su i ranije nadjačavale narodnu volju: Brazil je bio vojna diktatura od 1964. do 1985. godine. Kada je rulja napala američki Kapitol 6. januara, Bolsonarov sin nije komentarisao napad već njegovu efikasnost.

„Bio je to neorganizovan pokret. Jadno“, rekao je Eduardo Bolsonaro.

„Da su bili organizovani, napadači bi zauzeli Kapitol i postavili unapred utvrđene zahteve. Imali bi dovoljno oružene moći da osiguraju da niko od njih ne umre i da mogu da ubiju sve policajce unutra ili kongresmene koje toliko preziru“, dodao je on.

Iako odlazak šefova oružanih snaga može sugerisati otpor zaveri za puč, on takođe omogućava predsedniku da postavi one koji će mi biti odaniji, mlađi oficiri su uvek bili oduševljeni Bolsonarom. Opozicioni političari vrše pritisak za impičment, uz jedno upozorenje: „Ovde predsednik pokušava da organizuje puč – on je već u toku“.

Foto:EPA-EFE/FERNANDO BIZERRA

Postoji ipak razlog za nadu. Žestoki napadi predsednika i njegove svite nisu uspeli da obuzdaju živopisno medijsko okruženje, sudove i da ućutkaju kritičare u civilnom društvu.

Čini se da njegovo katastrofalno upravljanje krizom oko koronavirusa podstiče na druga razmišljaja među ekonomskom elitom koja ga je ranije podržavala.

Neki delovi vojske očigledno dele tu nelagodu. Mogućnost Lulinog povratka je dovoljna da usresredi desničarske umove na pronalaženje alternativnog, manje ekstremističkog kandidata od gospodina Bolsonara.

Možda bi bilo žalosno videti one koji su mu pomogli u njegovom usponu da se postave kao čuvari demokratije, a ne svojih interesa. Ali njegov odlazak bi ipak bio dobrodošao zarad Brazila i ostatka planete.

Foto: EPA/EFE

Teška situacija u Brazilu

Situacija sa pademijom koronavirusa u Brazilu svakim danom je sve gora. Bolnice su prepune, zemlja je na drugom mestu po broju zaraženih i preminulih odmah iza SAD, lekari su na ivici izdržljivosti i ne mogu da pruže pomoć svima kojima je potrebna.

Za to vreme, dok Brazil sve više tone u ambis korone, predsednik Žair Bolsonaro od samog početka umanjuje opasnost od koronavirusa i protivi se restriktivnim merema koje bi mogle da spasu živote građanima.

“Prestanite da kukate”

Bolsonaro je poručio Brazilcima početkom marta ove godine, da “prestanu da kukaju” zbog pandemije, iako ta zemlja danima beleži crne rekorde u broju umrlih i zaraženih.

Foto: EPA-EFE/Fernando Bizerra Jr

Kako javlja BBC, Bolsonaro tvrdi da situacija nije toliko strašna.

“Prestanite da kukate… Koliko ćete još sedeti kod kuće, a sve ostalo će biti zatvoreno? Niko to više ne može da podnese”, rekao je Bolsonaro na skupu u Brazilu.

On je izrazio žaljenje zbog preminulih, ali je dodao da je “potrebno rešenje”.

“Neću se vakcinisati”

Bolsonaro rekao je da se neće vakcinisati protiv kovida 19, a nošenje maski sa ciljem sprečavanja širenja bolesti nazivao je “poslednjim tabuom koji je srušen”.

Foto: EPA-EFE/Joédson Alves

Bolsonarovi stavovi, objavljeni na društvenim mrežama, uznemirili su zdravstvene stručnjake koji su rekli da bi mogli da podriju napore za masovnu vakcinaciju koja je od suštinskog značaja za zaustavljanje pandemije.

On je takođe rekao da će svaka doza koju odobri brazilska zdravstvena agencija biti besplatna za građane.

On se dugo odupirao savetima većine naučnika i zdravstvenih stručnjaka da ograniči društvene i ekonomske aktivnosti, tvrdeći da bi šteta od zaključavanja bila veća od štete izazvane pandemijom.

“Kažem vam: neću uzimati (bilo koju vakcinu). To je moje pravo i siguran sam da Kongres neće praviti probleme onome ko ne želi da se vakciniše”, rekao je Bolsonaro.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar