Visoki zvaničnici palestinskih militantnih grupa Hamas i Islamski džihad razgovarali su sa liderom Hezbolaha Hasanom Nasralahom o postizanju "prave pobede" u njihovom ratu sa Izraelom. U saopštenju Hezbolaha nije precizirano kada i gde se Nasralah sastao sa Hamasovim čovekom broj dva Salehom al-Arurijem i liderom Islamskog džihada Zijadom Nahalehom Bejongom, rekavši da je to bilo na neotkrivenoj lokaciji u Libanu. Vest o sastanku dolazi u trenutku kada Hezbolah i savezničke palestinske frakcije svakodnevno razmenjuju vatru sa izraelskom vojskom preko granice između Libana i Izraela, što izaziva strah od otvaranja velikog fronta na Bliskom istoku.

Ove tri grupe su deo „osovine otpora“ – palestinske, libanske, sirijske i druge oružane grupe koje podržava Iran, a koje se suprotstavljaju Izraelu. Oni su razgovarali o tome šta „osovina otpora mora da uradi u ovoj kritičnoj fazi da bi ostvarila stvarnu pobedu u Gazi i Palestini i zaustavila izraelsku „brutalnu agresiju“, navodi se u saopštenju.

Oni su takođe razgovarali o „skorašnjim događajima u Pojasu Gaze“, koje su pokrenuli Hamasovi napadi na Izrael bez presedana 7. oktobra u kojima je ubijeno više od 1.400 ljudi, uglavnom civila. Ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas saopštilo je da je 5.791 ljudi ubijenao tokom izraelskog granatiranja.

Nasralah i lideri palestinskih militanata „složili su se da nastave da koordiniraju i svakodnevno prate razvoj događaja“, dodaje se u saopštenju. Hezbolah i Hamas su dugo bili deo „zajedničke operativne sobe“ sa snagama Kuds – operativnim ogrankom iranske Revolucionarne garde.

Na sastanku je bilo reči i o prekograničnoj vatri na granici Liban-Izrael, navodi se u saopštenju. Najmanje 52 osobe su ubijene u Libanu prema podacima AFP-a, uglavnom borci Hezbolaha, ali i četiri civila, uključujući Rojtersovog novinara Isama Abdalaha.

Šta je „osovina otpora“?

Kako se intenziviraju borbe između palestinske militantne grupe Hamas i Izraela, Iran naglašava da će jačati ono što Teheran naziva „osovinom otpora“ protiv Izraela.

„Osovina otpora“ je mreža militantnih grupa koje čine Palestinci, grupe iz Sirije, Libana i Irana, koje podržava Teheran i savezničkih državnih aktera koji igraju važnu ulogu u iranskoj strategiji da se suprotstave Zapadu i pre svega Izraelu.

Kako je aktivna u Pojasu Gaze, Libanu, Iraku, Siriji i drugde, mreža omogućava Iranu da stvori haos na neprijateljskoj teritoriji, dok ne učestvuje direktno u sukobima.

Reč je o strategiji koja datira još od pre Islamske revolucije 1979. godine, prema ekspertima, ali su je snage Kuds, elitne prekomorske jedinice iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC), izbrusile i rebrendirale kao osovinu otpora.

Tri grupe

Islamski pokret otpora Hamas je nacionalistički pokret sa političkim, vojnim i društvenim granama. Osnovan je tokom Prve intifade (ustanak Palestinaca protiv Izraela prim. aut.) u decembru 1987. godine, a osnivači su šeik Ahmad Jasin i njegov pomoćnik Abdul Aziz al-Rantisi i drugi članovi Muslimanskog bratstva u Palestini. Hamas je prerastao u autonomnu organizaciju sa sopstvenom poveljom i strategijama.

PROČITAJTE JOŠ:

Političko krilo Hamasa na vlasti je u Pojasu Gaze od 2007. godine nakon kratkog rata protiv snaga Fataha (nekadašnji Palestinski nacionalni oslobodilački pokret) koji je lojalan predsedniku Mahmudu Abasu, šefu Palestinske uprave i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Palestinski Islamski džihad (PIJ) je manje poznata grupa od Hamasa, iako je druga najveća militantna organizacija u Pojasu Gaze. Ovu grupu osnovao je Fati Abd al-Aziz al-Šikaki, lekar iz Rafe, kao ogranak Muslimanske braće. Al-Šikaki ubijen je na Malti 1995. godine u znak odmazde za dvostruki samoubilački napad PIJ-a na izraelske vojnike na raskrsnici Beit Lid u Izraelu.

Foto:Profimedia.rs; EPA EFE

Smatra se da je Iran i danas, uglavnom preko Hazbolaha, glavni finasijer PIJ-a. Treća militantna grupa koja čini „osovinu otpora“ je libanski Hezbolah.

Ova grupa ima različit status kod različih sila – neke države su je u celosti proglasile terorističkom organizacijom, pojedine samo njeno vojno krilo, a ima i zemalja poput Rusije i Kine koje održavaju kontakt sa njom. Hezbolah predstavlja šiitsku libansku proiransku paravojnu organizaciju, koja je nastala 1982. godine, kao odgovor na ulazak Izraela u južni Liban.

BONUS VIDEO: Hamas oslobodio dvoje izraelskih zarobljenika