Foto: Tanjug/Saul Loeb/Pool Photo via AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je večeras da je američka administracija trenutno usredsređena na saradnju sa partnerima kako bi se produžila pauza u borbama između Izraela i Hamasa i pozvao Izrael da stvori takozvane "bezbedne zone" za Palestince, pre nastavka sukoba.

„Masovni gubitak života civila i raseljavanje civila na severu Gaze ne smeju se ponoviti na jugu“, rekao je Blinken je na konferenciji za novinare u Ambasadi SAD u Jerusalimu.

On je objasnio da je tokom sastanka koje je imao danas sa izraelskim liderima rekao da kada Izraelska odbrambene snage nastave vojnu kampanju, moraju da jasno odrede više bezbednih zona na jugu i u centralnom delu Pojasa Gaze kako bi civili izbegli sukobe.

Foto: Tanjug/Saul Loeb/Pool Photo via AP

On je rekao da treba izbegavati dalje masovno raseljavanje Palestinaca i i napade na infrastrukturu koja je od ključne važnosti za život Palestinaca, kao što su bolnice, elektrane i postrojenja za prečišćavanje vode.

Blinken je rekao da treba dozvoliti eventualni povratak raseljenih Palestinaca na sever Pojasa Gaze.

On je ocenio da je preduzimanje takvih mera teško jer Hamas koristi ljude kao živi štit, ali je insistirao na tome da Izrael i dalje ima obavezu da maskimalno umanji štetu po civile.

Foto: Tanjug/Saul Loeb/Pool Photo via AP

Blinken je rekao da je „neposredan fokus“ administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena saradnja sa partnerima kako bi se produžila pauza u sukobima između Izraela i Hamasa i kako bi više talaca moglo da napusti Pojas

Gaze, a više pomoći da se dostavi toj palestinskoj enklavi.

„Nećemo prestati da radimo dok sve taoce ne vratimo kući njihovim porodicama i voljenima“, poručio je Blinken.

On je ocenio da je „značajno porasla“ količina pomoći koja se dostavlja Pojasu Gaze, prenosi Tajms of Izrael.

PROČITAJTE JOŠ:

Blinken je rekao da SAD nastavljaju da podržavaju cilj Izraela da svrgne Hamas u Pojasu Gaze i ocenio da je teroristički napad jutros u Jerusalimu, u kojem su ubijene tri osobe, pokazao namere Hamasa.

On je ponovio poziv SAD Izraelu da napravi planove za dodatno smanjenje civilnih žrtava, pre nego što počne da deluje na jugu Pojasa Gaze.

Foto: Tanjug/Saul Loeb/Pool Photo via AP

„Važan je način na koji se Izrael brani. Kao što sam rekao premijeru (Izraela Benjaminu Netanijahuu), bitna je namera, ali i rezultati“, poručio je Blinken.

Blinken je dodao da su se Netanijahu i ostatak ratnog kabineta saglasili sa pristupom na kojem su insistirale SAD kako bi se izbegle civilne žrtve.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar