Entoni Blinken
Entoni Blinken Foto:Jim WATSON / AFP / Profimedia

Američki državni sekretar Entoni Blinken oglasio se nakon što su SAD sankcionisale premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića (SDA), biznismena Slobodana Stankovića i njegovu kompaniju Integral Inžinjering.

U objavi na Tviteru Blinken je imao poruku za političare u Bosni i Hercegovini.

„Sankcionisali smo dve osobe i jedan privredni subjekt u Bosni i Hercegovini. Političke stranke i političari ne bi trebali da budu u mogućnost da koriste javne resurse za vlastitu korist, a ljudi se ne bi trebali bogatiti pomažući im“, napisao je Blinken.

Podsetimo, Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država je danas saopštilo da je Novalića sankcionisalo zbog toga što je u sedmici pre Opštih izbora 2018. zloupotrebio službeni položaj tako što je penzionerima slao pisma u kojima je istakao ono što je uradio kao premijer i u kojima je obećavao povećanje penzija – zloupotrijebio je lične podatke penzionera.

Premijer Federacije BIH Fadil Novalić
Fadil Novalić Foto:STR / AFP / Profimedia

Stanković i njegov Integral Inžinjering su sankcionisani zbog povezanosti s predsednikom SNSD-a i članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom koji je od ranije na američkoj crnoj listi.

***

BONUS VIDEO: Dodik i Trivićka o pobedi na izborima u RS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar