Entoni Blinken Foto: Celal Gunes / AFP / Profimedia

Državni sekretar SAD Entoni Blinken danas je posetio Albaniju da potvrdi odnose sa ključnim partnerom u regionu i da pruži uveravanja zapadnobalkanskim zemljama o podršci Vašingtona njihovoj integraciji u EU.

Blinken se sastao sa vodećim albanskim zvaničnicima i usmerio se na budućnost Zapadnog Balkana pošto Albanija i nekoliko njenih suseda nastoje da postanu članice EU, rekli su visoki američki zvaničnici.

Vašington snažno podržava integraciju Albanije u Uniju, rekli su oni.

„Ne možemo da imamo ponavljanje onoga što smo videili i što je suviše ljudi doživelo tokom 1990-ih i zato smo posvećeni podršci svih nastojanja da se unapredi integracija zemalja Zapadnog Balkana između sebe i sa Evropom“, rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Edi Rama Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Rama je rekao da su tokom posete Blinkena razgovarali o tenzijama između Kosova i Srbije. Pregovori pod okriljem EU o normalizaciji njihovih odnosa sporo napreduju i povremeni nasilni incidenti podstiču strahovanja o nestabilnsoti. SAD i EU izrazili su zabrinutost zbog nedavne zabrane Kosova da se koristi dinar u opštinama sa ssrpskom većinom.

„Dijalog pod okriljem EU je ispravan, i zapravo mislim jedini put napred i mi smo posvećeni da uradimo šta možemo da podržimo obe zemlje na tom putu“, rekao je Blinken.

SAD su hvalile albansko vođstvo u regionu ranije razorenom ratovima i njenu nedavnu ulogu u Savetu bezbednosti UN kao nestalne članice.

Albanija je član NATO i redovno šalje male vojne jedinice u međunarodne mirovne misije i NATO operacije.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar