Velibor Milošević
Velibor Milošević Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Bivši viceguverner Centralne banke Crne Gore Velibor Milošević tužio je državu, odnosno Specijalno državno tužilaštvo (SDT) - jer odbijaju da mu vrate sat roleks oduzet tokom istrage protiv njega. SDT ni nakon dve godine nije okončalo istragu protiv navodne kriminalne grupe biznismena Duška Kneževića, a kojom je obuhvaćen i Milošević.

“U toj naredbi, u radnjama optužioca, zašto to ne reći, nema činjenično i potkrepljeno dokazima, ama baš ništa. A tek šta reći za predmet ove tužbe? On se (sat), naravno ne pominje, ne dovodi se u vezu sa krivičnim delom. Tek, on dakle, više od dve godine bespravno nije u njegovom posedu. Nikada u istrazi prilikom davanja odbrane, pomenut nije, a i zašto bi. Uprkos tome, ne vraća se tužiocu. Ukoliko bude podignuta optužnica, a evo preko dve godine je nema, predmet tužbenog traženja – sat, zasigurno neće biti tretiran. I zbog čega bi”, navodi se u tužbi koju je Milošević podneo preko advokata Zorana Piperovića.

Advokat je rekao da tužba protiv onih koji ga sumnjiče, nije jedini nesvakidašnji potez Miloševića, objasnivši da je među spisima predmeta pronašao i dva pisma upućena Tužilačkom savetu.

“Paradoksalno je i to što sam prilikom preuzimanja kopije spisa predmeta, među papirima pronašao dva pisma koja je moj klijent uputio Tužilačkom savetu, tražeći od njih urgentno postupanje specijalne tužiteljke od koje zahteva da podigne optužnicu protiv njega, jer više ni kao čovek, ni kao profesinalac ne može da izdrži pakao – da istraga traje više od dve godine, a da nema tužilačkog razjašnjenja”, kazao je Piperović.

Rekao je da kao bivši tužilac razume i zna da neke istrage mogu trajati dugo, ali i da, prema onome što se nalazi u spisima ovog slučaja, ne postoji realna šansa da optužnica protiv njegovog klijenta bude podignuta.

Biznismen Duško Knežević je u januaru 2019. godine objavio audio snimak telefonskog razgovora sa Veliborom Miloševićem, iz kojeg se može zaključiti da je osumnjičeni sugerisao biznismenu da podmiti kontrolore CBCG koji su proveravali zakonitost poslovanja njegove banke.

Knežević je tada tvrdio da je snimak nastao nekoliko meseci pre nego što je Milošević podneo ostavku na mesto viceguvernera za kontrolu bankarskog sistema.

Milošević je u novembru 2015. godine tražio razrešenje sa te funkcije, sa koje je zvanično otišao u februaru 2016. na mesto predsednika Borda direktora Universal banke u vlasništvu Petrosa Statisa, grčkog biznismena.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar