Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Bivši šef CIA-e David Petraeus dao je intervju za Radio Slobodna Europa u kojem je govorio o glavnim slabostima ruske vojske u Ukrajini, piše Slobodna Dalmacija.

„Rusi su potpuno podcenili ukrajinske snage i precenili svoje. Nisu uspeli nametnuti svoju ideju vođenja rata i pripremiti snage za izvođenje tog pohoda. Osim toga, nisu imali ni moderne telekomunikacione sisteme“, kazao je general Petraeus.

Petraeus, koji je svojevremeno bio i zapovednik koalicijskih snaga u Iraku, rekao je da Rusi pre invazije svakako nisu dovoljno kvalitetno obučili svoje trupe.

„Nisu kvalitetno obučavali svoje trupe. Uvek smo znali da im nedostaju profesionalni vojnici koji su okosnica svih oružanih snaga u NATO savezu i na Zapadu. Bilo je puno grešaka koje su i sami tokom rata otkrili, a neke su od njih očekivane, a druge baš i nisu „, dodao je Petraeus.

Penzionisani general otkrio je još jedan ‘bag‘ u ruskoj vojsci: primetio je da su ruski telekomunikacioni sistemi „jednokanalni“ tj. nešifrovani, što Ukrajincima i njihovim saveznicima olakšava praćenje njihovih razgovora, prenosi Slobodna Dalmacija.

„Oni su takođe i visoke frekvencije, svako ih može uhvatiti policijskim skenerom, za razliku od zapadnjačkog i američkog komunikacionog sistema koji koristi frekvencijsku modulaciju. Činjenica da u ruskoj vojsci ti sistemi nisu šifrovani je zaista bizarna, s obzirom na to koliko su uložili u modernizaciju svoje vojske“, zaključio je Petraeus.

PROČITAJTE JOŠ:

U jednom od dokumenata američkih obaveštajnih službi koji su procurili prošlog meseca, zvaničnici su ustvrdili kako je Moskva u Ukrajini pretrpela između 189.500 i 223.000 žrtava. Početkom nedelje je američki Institut za proučavanje rata potvrdio da Rusija verovatno neće moći izdržati više ukrajinskih udara u isto vreme.

Očekuje se da će Ukrajina u sledećem razdoblju pokrenuti kontaofanzivu kako bi vratila teritorije pod ruskom okupacijom. Petraeus veruje da će ukrajinska kontraofanziva verovatno osujetiti ruske napore da pojača snabdevanje Krima preko jugoistočne Ukrajine, piše Slobodna Dalmacija.

BONUS VIDEO: Putin obišao ruske vojnike na prvoj liniji fronta u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar