Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Vladimir Putin će ove godine imenovati svog izabranog naslednika umesto da rizikuje da bude srušen jer popularnost ruskog predsednika nastavlja da opada usred niza vojnih poraza u Ukrajini, tvrdi njegov bivši saveznik.

Putin će nastojati da preda vlast izabranom nasledniku i povuče se u svoju „palatu“ na Crnom moru vrednu milijardu dolara umesto da rizikuje sramotnu sudbinu svrgnutih tiranina poput Moamera Gadafija, rekao je Abas Galjamov, bivši Putinov saradnik.

Ruski lider će nastojati da ustupi vlast nasledniku koji bi mogao da pregovara o okončanju rata sa Ukrajinom i Zapadom, a verovatno je da se neće boriti na izborima 2024. godine, rekao je on za emisiju „Hodorkovski uživo“ na Jutjub kanalu.

Galjamov je rekao da će despot verovatno za predsednika predložiti „poverljivog potčinjenog“ – poput gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanjina, premijera Mihaila Mišustina ili njegovog zamenika šefa kabineta Dmitrija Kozaka.

Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia

Putinov krug ga više ne vidi kao ‘garanta stabilnosti’ i uznemiren je usponom Jevgenija Prigožina, šefa dobro naoružane Vagnerove privatne vojske, koja je do sada bila lojalna Kremlju, ali bi se mogla okrenuti protiv elite za koju se smatra da je propala u ratu, rekao je Galjamov.

Oni se plaše da će biti „ubijeni“ Prigožinovim maljem – vansudske kazne koja se daje njegovim vojnicima koji odbijaju da se bore ili žele da prebegnu u Ukrajinu.

Jednom od Prigožinovih bivših Vagnerovih plaćenika, koji je promenio stranu u ratu u Ukrajini, Jevgeniju Nužinu (55), udarana je glava o zid od cigle i na smrt je pretučen maljem u novembru kada su ga uhvatile njegove bivše kolege.

Prigožin je pohvalio pogubljenje prebega i rekao da „pas dobija pseću smrt“ kao odgovor na video snimak Nužina koji je mučki ubijen.

Otkako je počeo Putinov rat, Putinovi saveznici poput Prigožina i čečenskog vojskovođe Ramzana Kadirova počeli su da se bore za moć i istaknutost, sugerišući da bi jednog dana mogli da požele da ga zamene.

To dolazi u trenutku kada je Putin optužen da je „naterao sopstveni narod na pokolj hiljada ljudi“ u svom nastojanju da obezbedi ključno naselje Soledar u istočnoj Ukrajini.

Putin je video kako njegova popularnost pada nakon što je njegova vojska doživela niz razornih gubitaka na bojnom polju.

Galjamov je rekao: „Mašinerija gleda na Prigožina i prestaje da vidi Putina kao garanta svoje stabilnosti“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Cela mašinerija sedi u užasu, gleda u Prigožina i plaši se da će njegove snage doći za njima. Oni se lično plaše njegovog malja“, naveo je.

Ako Putin bude tražio nominaciju za još jedan mandat – on je predsednik ili premijer od 1999. – on bi „možda zaista skliznuo i ne bi bio izabran“.

Galjamov je upozorio: „Pokušao bi da namesti izbore, ali ovo je preveliki rizik za sistem“.

On je istakao da će Putin za predsednika predložiti nekog od poverenja – poput gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanjina, ili premijera Mihaila Mišustina, ili njegovog uber-lojističkog zamenika šefa kabineta Dmitrija Kozaka, rekao je Galjamov.

„Takvi ljudi zaista mogu da pobede na izborima“, rekao je on. „Da, onda će morati da pregovaraju sa Ukrajinom, sa Zapadom, i razbiju ćorsokak unutar sistema.“

Ipak, „za Putina je ovo dobra opcija, u poređenju sa Gadafijem“, rekao je on. „Barem će Putin imati garancije lične bezbednosti.“

„On će dobiti priliku da mirno završi dane u svojoj palati u Gelendžiku“, rekao je Galjamov.

Slike kontroverzne vile u Crnom moru vredne milijardu dolara otkrio je opozicioni lider i borac za borbu protiv korupcije Aleksej Navaljni, koji je sada ozbiljno bolestan u samici u mračnom ruskom zatvoru.

BONUS VIDEO: Zašto je Dodik odlikovao Putina?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar