Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

NATO će sledeće nedelje rasporediti tri osmatračka aviona u Rumuniju radi istraživačkih misija i ''praćenja ruskih aktivnosti'' na teritoriji te vojne alijanse.

Tri letelice, koje “mogu da otkriju avione udaljene stotinama kilometara, što ih čini ključnom sposobnošću za odvraćanje i odbranu NATO-a“, biće poslate u utorak u vazdušnu bazu u blizini Bukurešta, na misiju za koju se očekuje da će trajati nekoliko nedelja, navodi se u saopštenju alijanse.

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine, NATO je pojačao svoje prisustvo na istočnom krilu Evrope, uključujući slanje dodatnih borbenih grupa u Rumuniju, Bugarsku i Slovačku.

Pročitajte još:

U saopštenju NATO-a navodi se da je AVAKS sprovodio „redovne patrole nad istočnom Evropom i regionom Baltičkog mora kako bi pratio ruske ratne avione u blizini granica NATO-a“ tokom rusko-ukrajinskog sukoba.

BONUS VIDEO Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare