Foto: EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

Bivši visoki zvaničnik svrgnutog predsednika Avganistana Ašrafa Ganija, detaljno je opisao živopisnu sliku poslednjih nedelja Ganijeve vlade, uključujući i to kako su predsednik i njegovi savetnici bili zapanjeni brzinom napredovanja talibana ka glavnom gradu Kabulu, prenosi CNN.

PROČITAJTE JOŠ:

Gani nije bio spreman za dolazak talibana na periferiju Kabula prošle subote i pobegao je u nedelju sao sa odećom koju je nosio na sebi, rekao je bivši visoki zvaničnik za CNN.

U tim poslednjim satima, zvaničnik je rekao da se visoki član administracije Ganija sastao u Kabulu sa istaknutim članom grupe koja je povezana sa Talibanima i sa Al Kaidom, koji mu je otvoreno rekao da vlada mora da se preda.

„U danima koji su prethodili dolasku talibana u Kabul, radili smo na dogovoru sa SAD-om o mirnoj predaji inkluzivnoj vladi i ostavci predsednika Ganija“, rekao je on.

„Ovi razgovori su bili u toku kada su talibani ušli u grad. Talibani koji su ulazili u grad Kabul sa više tačaka, naša je obaveštajna služa protumačila kao neprijateljski napredak“, rekao je zvaničnik.

„Više od godinu dana smo dobijali obaveštajne podatke da će predsednik biti ubijen u slučaju preuzimanja grada“, rekao je zvaničnik.

Potpredsednik Amrulah Saleh je pobegao u nedelju ujutru, rekao je bivši zvanični, krećući se na sver u dolinu Šanjšir. Mnogi drugi su pobegli iz predsedničkog kompleksa „nedugo nakon što je ispred palate pucano. Ljudi u gradu su bili u panici, a mnogi pripadnici obezbeđenja napustili su svoja mesta“.

„U tom trenutku, naš cilj je bio da spasimo grad i njegove građene od borbi na ulicama“, rekao je on.

Gani je otišao u žurbi, kaže bivši zvaničnik.

„Otišao je u Termez u Uzbekistanu, gde je prroveo jednu noć, a zatim odatle u Ujedinjene Arapske Emirate. Nije poneo novac. Bukvalno je imao samo odeću na sebi“, rekao je on.

Gani koji je kritikovan zbog prepuštanja Avganistanaca neizvesnoj sudbini pod talibanima, demantovao je u sredu izveštaje da je napustio Kabul sa milionima dolara u gotovini. On je u poruci na Fejsbuku objasnio da je napustio zemlju kako bi sprečio krvoproliće i da je pobegao, a da nije ni promenio cipele.

Brzi kolaps

Bivši zvaničnik opisao je razmišljanja unutar palate uoči dolaska talibana u prestonicu.

„Mislili smo da Kandahar ima dovoljno snaga pored lokalnih snaga. Posle pada Kandahara nacrtana je strategija konsolidacije snage. Ali brzina kolapsa, koju niko nije predvideo, nikada nije dozvolila da se konsolidacija snaga završ“, rekao je on.

Drugi razlog za brzi pad države u ruke talibana, bila je najava povlačenja američkih vojnih snaga, koju je američki predsednik Džo Bajden objavio u aprilu, a započeo u maju.

„Mislili smo da su Amerikanci sve predvideli, da imamo bar do sredine septembra vremena da sklopimo politički dogovor i konsolidujemo snage kako bismo stvorili vojni zastoj“, rekao je on.

„Sve su to bili propusti političkog vođstva, a ne naših hrabrih vojnika – oni su se hrabro borili do poslednjeg“, rekao je on.

Bivši zvaničnik je rekao da je bilo jasno poslednjih dana da neće moći dugo da zadrže Kabul, glavni fokus je bio na nagodbi koja će pregovarati o bezbednosti Kabula i njegovih građana.

Na pitanje kakav je stav SAD bio prema Ganiju u tom periodu, bivši zvaničnik jer rekao: „Nisu mu rekli da odustane, ali postojao je plan da se pregovarački proces u Dohi ubrza. Nakon toga bi predao vlast inkluzivnoj prelaznoj vladi“.

„Tim je trebalo da krene u ponedeljak, Kabul je pao u nedelju. Na ovome smo radili užurbano sa Amerikancima do poslednjeg minuta“, rekao je on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar