Tomas Lejn
Foto: TANJUG/Court TV via AP/Hennepin County Sheriff's Office via AP

Bivši policajac Mineapolisa Tomas Lejn izjasnio se krivim za pomaganje i podržavanje ubistva iz nehata 2020. godine, kada je ubijen Džordž Flojd, objavio je Mineapolis Star Tribune.

Prošle godine se izjasnio krivim pred okružnim sudijom i prihvatio trogodišnju kaznu u zamenu da tužioci odbace optužbe za pomaganje i podržavanje ubistva drugog stepena, piše list.

Suđenje bivšim policajcima Tu Tao i J. Alekandar Kung trebalo bi da počne u junu zbog optužbi za pomaganje i podržavanje drugostepenog ubistva i ubistva iz nehata.

Derek Sovin, Dzej Aleksander Kueng, Tomas Lejn i Tou Tau
Derek Šovin, Džej Aleksander Kueng, Tomas Lejn i Tou Tau Foto:Tanjug/Hennepin County Sheriff’s Office via AP

Njih trojica su osuđeni u februaru po saveznim optužbama da su Džordžu Flojdu uskratili građanska prava jer mu nisi pomogli više od devet minuta dok mu je njihov kolega Derek Šovin pritiskao koleno o vrat.

Snimci na kojima se vidi kako Šovin kolenom pritiska Flojdov vrat dok on bespomoćno leži i uzvikuje: „Ne mogu da dišem“, izazvali su proteste protiv policijske brutalnosti i rasizma u gradovima širom sveta. Šovi, bivši policajac, belac, osuđen je prošle godine na 22 i po godine zatvora.

Šovin se na saveznom sudu izjasnio krivim po optužbama za kršenje Flojdovih građanskih prava.

***

BONUS VIDEO: Rasizam u Nemačkoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare