Foto: EPA/EFE

Mihail Sokolov zna da ruski agenti prate svaki njegov korak, jer je i sam godinama bio jedan od njih. Sada, kada više to nije, odlučio je da otkrije kako je regrutovan i šta je sve morao da radi za rusku službu.

„Agenti FSB zaista misle da CIA pokušava da pokrene revoluciju u Rusiji i da je Navaljni njihov agent“, rekao je Sokolov o službi koja je zamenila KGB nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Dodao je da oni ulažu sve svoje napore da spreče bilo kakvu promenu u zemlji. Takođe, navodi da je FSB „opsednut“ otkrivanjem naslednika Alekseja Navaljnog na mestu lidera opozicionog pokreta u zemlji.

Sokolov je rekao i da je, kada se prvi put uključio u politički aktivizam 2016. godine, još uvek bio „običan 19-godišnji student”.

Zatim se pridružio Ruskoj komunističkoj partiji, u suštini opozicionoj grupi koju je Kremlj sankcionisao, i vodio je kampanju protiv povećanja cena u javnom prevozu. Ali on je takođe pokrenuo sopstvenu nezavisnu antikorupcijsku istragu protiv lokalnih zvaničnika, što je privuklo njihovu pažnju.

Pročitajte još:

„Rusija sada i Rusija 2016. su dve različite zemlje. Tada ste još uvek mogli biti aktivista i biti sigurni. Nisam slep, video sam kakve probleme ima moja zemlja, moj narod. Video sam kako Evropa živi. Bio sam motivisan da svoju zemlju učinim boljom“, dodao je on.

Ali dok se bavio aktivizmom, izbegavao je i vojnu službu, zbog čega ga je kasnije FSB ucenjivao.

„Bio sam pozvan na sastanak sa šefom vojne kancelarije gde me je sačekao službenik FSB. Rekao mi je da me prate već neko vreme i dao mi je izbor – saradnja ili zatvor od dve godine“, priznao je on.

Sokolov je rekao da se plaši zatvora i zaključio da je prihvatanje ponuđenog posla u FSB jedini izlaz.

Za petama Navaljnom

Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

U roku od godinu dana, 2017, Sokolov je počeo da volontira u Navalnijevoj antikorupcijskoj kampanji. Do 2021. godine bio je član štaba organizacije, a sve informacije do kojih je došao davao je FSB-u. Ponekad mu se čak činilo da su interesi FSB-a usklađeni sa njegovim.

„Na regionalnom nivou su zaista zainteresovani za otkrivanje korumpiranih funkcionera. Na nacionalnom nivou ih je zanimalo ko finansira kampanju Navaljnog. Imali su teoriju da to radi CIA“, otkrio je Sokolov i dodao da nije video bilo kakve dokaze o finansiranju CIA.

Za vreme svog rada na Navalnijevoj kampanji, sam Navaljni je uvek kategorički poricao bilo kakve veze sa američkim obaveštajnim službama.

Kada je Kremlj pojačao suzbijanje disidenata u Rusiji, Sokolov kaže da su ga njegovi rukovodioci iz FSB poslali u bivšu sovjetsku republiku Gruziju. Tamo je trebalo da se infiltrira u rastuću zajednicu Rusa koji su pobegli od represije. Sokolovu se činilo da je FSB izuzetno zabrinut što CIA regrutuje Ruse.

„Mislili su da gruzijske bezbednosne službe regrutuju ruske disidente i da sve to vodi američka CIA“, rekao je Sokolov, iako opet nije video nikakve dokaze da se to zaista dešava. Takođe je rekao da nikada nije u potpunosti verovao da je ono što FSB radi ispravno. Ipak, obavljao je njihove misije više od pet godina.

Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljni Foto: TANJUG/AP Photo/Pavel Golovkin

Rat sve promenio

FSB je vrbovao i Vsevolod Osipov koji bio je član marginalne Libertarijanske stranke Rusije kada su mu se obratili.

Nakon što je zbog uhapšen zbog protestovanja protiv hapšenja Navaljnog 2021., Osipov – tada star 19 godina – pristao je da špijunira osobe koje se protive vladi predsjednika Vladimira Putina. U zamenu je izbjegao služenje zatvorske kazne.

Osipov tvrdi da se sada, od početka rata sve promenilo.

“Čim je počeo rat, moj vodič me je zamolio da saznam što ruska zajednica misli o invaziji na Ukrajinu. FSB je takođe želeo da otkrije ko sa sarađuje sa zapadnim službama. Uvek ih je brinulo kakvu bi to moglo predstavljati opasnost za Putina i Kremlj. Postali su još više opsednuti i paranoični“, rekao je Ospiov.

BONUS VIDEO Dvorane smrti u Černigovu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar