Mihail Sakašvili Mikheil Saakashvili
Mihail Sakašvili Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili izjavio je da prekida svoj drugi štrajk glađu koji je započeo zahtevajući bolji pristup medicinskoj nezi u zatvoru. „Prekidam štrajk glađu 20. dan“, rekao je Sakašvili (54) koji je bio predsednik Gruzije od 2004. do 2013. godine i potom postao jedan od lidera opozicije.

Sakašvili je objasnio svojim pristalicama da svi treba da budu prisebni pošto je Rusija napala Ukrajinu.

Gruzija, koja se graniči sa Rusijom i koja želi da se pridruži Evropskoj uniji (EU) i NATO, bila je meta ruske vojne ofanzive 2008. godine i tada su se dve pokrajine Abhazija i Južna Osetija otcepile od Gruzije.

Bivši predsednik Gruzije je započeo štrajk glađu 21. februara, tri dana pre ulaska ruske vojske u Ukrajinu, tražeći bolji pristup medicinskoj nezi u zatvoru.

Sakašvili, uhapšen 1. oktobra prošle godine po povratku u Gruziju iz osmogodišnjeg izgnanstva u Ukrajini, štrajkovao je glađu 50 dana u znak protesta zbog hapšenja, na osnovu presude iz 2018. za zloupotrebu polažaja.

Bivši predsednik, kojem se sudilo u odsustvu, smatra da je suđenje politički motivisano.

Sakašvili je posle prvog štrajka glađu, krajem novembra na sudu rekao da trpi psihološku torturu, kao što su pretnje i uskraćivanja sna.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava optužile su tada gruzijske vlasti da koriste razne krivične prijave za kažnjavanje političkih neistomišljenika i medija koji ih kritikuju.

BONUS VIDEO: Pivnica u Lavovu umesto piva proizvodi molotovljeve koktele

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar