Foto: EPA/STRINGER

USKOK je, nakon sprovedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv troje hrvatskih državljana (1970., 1976., 1948.) zbog počinjenja krivičnih dela davanja mita i zloupotrebe položaja i ovlašćenja.

Prvooptuženi je Zdravko Krajina, dugogodišnji vozač bivšeg gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, drugooptuženi je preduzetnik Denis Mohenski poznat i kao ‘Kralj Adventa‘, dok je trećeoptužena Jelena Čeklić, službenica u gradu Zagrebu.

Krajina i Mohenski su, prema nezvaničnim informacijama, tokom istrage priznali krivična dela koja im se stavljaju na teret, dok Čeklić poriče optužbe, prenosi Jutarnji list.

„Optužnicom se dugogodišnjem ličnom vozaču i osobi od posebnog poverenja tadašnjeg gradonačelnika Grada Zagreba, te stvarnom upravniku poslovanja dva trgovačka društva, i vlasniku trgovačkog društva i firme za ugostiteljstvo, stavlja na teret da su se u razdoblju od avgusta 2016. pa sve do januara 2020. u Zagrebu dogovorili s tadašnjim gradonačelnikom Grada Zagreba, ovlašćenim za donošenje zaključaka o dodeli javnih površina u Gradu na korišćenje poslovnim subjektima, da će im omogućiti dodelu željenih javnih površina Grada u zakup društvima i firmi pod njihovom kontrolom radi organizacije raznih manifestacija, i to prvookrivljenom u zamenu za razne protivusluge koje ne ulaze u opis njegovog radnog mesta vozača u Gradu Zagrebu, te drugookrivljenom u zamenu za deo dobiti koju će njegovo društvo i firma ostvariti od navedenih poslovnih aktivnosti“, stoji u saopštenju USKOK-a.

Foto: HRVOJE POLAN / AFP / Profimedia

„U cilju ostvarenja ovog dogovora tadašnji gradonačelnik je nalagao trećeokrivljenoj, članici Uprave za davanje u zakup javnih površina, da preduzima radnje kako bi društva i firma pod kontrolom drugih dobili željene površine bez obzira na prijavu drugih zainteresovanih poslovnih subjekata, zbog čega je trećeokrivljena u sistemu evidencija rezervirala termine na javnim površinama Grada“.

PROČITAJTE JOŠ:

Ističe se da je Uprava za davanje u zakup javnih površina donosila predloge zaključaka o neposrednoj dodeli javne površine društvima u skladu sa njihovim zahtevima, na temelju čega je tadašnji gradonačelnik, znajući da su navedeni predlozi, pripremljeni na opisani način i u skladu sa njegovim nalozima, donosio zaključke kojima se tražena javna površina dodeljuje na korišćenje tim društvima i drugookrivljenom, čime im je omogućio dobijanje na korišćenje atraktivnih javnih površina Grada Zagreba.

„Zauzvrat je prvookrivljeni službenim automobilima Grada u više navrata prevozio članove porodice tadašnjeg gradonačelnika, te održavao njegovu vikendicu, pa i plaćao njeno čišćenje, a obavljao je i druge poslove u korist tadašnjeg gradonačelnika po njegovim nalozima, dok je drugookrivljeni putem prvookrivljenog tadašnjem gradonačelniku dao mito u vidu novčane naknade u sveukupnom iznosu od 400 hiljada kuna (oko 53.000 evra), od kojeg iznosa je tadašnji gradonačelnik predao prvookrivljenom najmanje 40 hiljad kuna na ime posredovanja u davanju mita od drugookrivljenog“, stoji u saopštenju.

BONUS VIDEO: Hrvatski predsednik o srpskim cajkama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar