Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Savo Prelević/Vijesti, EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Lokalni izbori koji su u nedelju održani na Cetinju pokazali su da podrška Demokratskoj partiji socijalista (DPS) Mila Đukanovića rapidno opada. Sa druge strane, neočekivani pobednik izbora je Socijaldemokratska partija (SDP), koja sada predstavlja prilično traženog koalicionog partnera.

Iako je jedini istinski pobednik izbora SDP, koja je osvojila osam mandata, gotovo svi učesnici lokalnih izbora proglasili su pobedu i najavili formiranje vlasti.

Demokratska partija socijalista osvojila je 14 mandata, dva manje nego na prošlim izborima, što znači da stranci Mila Đukanovića za formiranje vlasti fali najmanje tri mandata. Uobičajeni koalicioni partner DPS-a, Socijaldemokrate (SD) – Liberalna partija (LP), osvojio je jedan mandat, te ne može pružiti dovoljnu potporu DPS-u.

Građanski pokret URA osvojio je četiri mandata, Demokrate i Stara garda Liberalnog saveza po tri, a Socijalistička narodna partija (SNP) i lista Ekološka Knjaževina Stara Crna Gora ostale su bez mandata.

Foto: Filip Krainčanić, Goran Srdanov, Tamara Marković/Nova.rs, REUTERS/Stevo Vasiljevic, Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uprkos lošem izbornom rezultatu, Miloš Ražnatović, nosilac liste “Da vratimo ponos Crnoj Gori! DPS Milo Đukanović”, smatra da je DPS ostao najjača partija na Cetinju.

”Verovatno ćemo imati određeni pad u odnosu na ono što su bila naša očekivanja, ali očekujemo da će DPS i naredne četiri godine biti okosnica lokalne vlasti kao što je to bio i u prethodne četiri godine. Očekujemo koalicionu vlast sa onim političkim subjektima koji dele naše zajedničke političke platforme i nadam se da ćemo u naredne četiri godine imati jednu stabilnu vlast na Cetinju”, poručio je Ražnatović.

Postoji mogućnost da će DPS sada potražiti podršku pobedničkog SDP-a, jer između ove dve partije postoje određena poklapanja. Obe sada čine opoziciju u parlamentu i gaje zajednički otpor prema aktuelnoj vlasti.

Protest na Cetinju Foto: E-Stock_Petar_Jovanovic

Nikola Đurašković, nosilac liste “SDP i Građani – Svim srcem za Cetinje”, istakao je da je na lokalnim izborima ostvarena “velika pobeda SDP-a i građana Cetinja”.

”SDP je pokazao da mu je interes građana iznad partijskog i da nam je cilj depolitizovana i kvalitetna gradska uprava”, rekao je Đurašković.

Na pitanje sa kime će SDP u koaliciju na Cetinju, Đurašković je kazao da je “sada vreme za slavlje, a da će se sutra razgovarati o tome”.

POGLEDAJTE JOŠ:

„URA jaka kao Lovćen“

Rezultatima su zadovoljni i u redovin+ma pokreta URA, čiji je lider Dritan Abazović poručio da je URA jaka kao Lovćen.

Oduševljenje dele i Demokrate Alekse Bečića, koje su napredovale u odnosu na izbore 2017. godine.

”Cetinje je još jednom pokazalo da je crnogorsko, a svetsko. Demokrate su i na Cetinju, i pored svih dešavanja i ekstemizacije, zabeležile rast od 50 odsto u odnosu na parlamentarne izbore. Opozicija u Skupštini Prestonice ostvarila je ubedljivu pobedu nad dosadašnjom vlašću DPS-SD“, poručio je Bečić.

Razgovori o koalicijama započeće narednih dana, a gotovo svi činioci uvereni su da mogu da dođu do vlasti na Prestonom Cetinju.

Tačka otpora

Cetinje je grad u kome su zabeležni brojni sukobi proteklih meseci. Prilikom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, Cetinje je dva dana bilo pod potpunom blokadom. Policija je na nasilje demonstranata uzvratila suzavcima, a gume su paljene na izlazima iz grada.

Tada je uhapšen i bivši direktor policije Veselin Veljović, zbog incidenta sa policijskim službenicima.

I sam Milo Đukanović se pojavio na protestima na Cetinju i tako dodatno podgrejao tenzije koje inače vladaju.

BONUS VIDEO Dramatični momenti sa Cetinja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar