izbori
Foto:REUTERS/STEVO VASILJEVIC; EPA/EFE BORIS PEJOVICshutterstock

Vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori biće održani 11. juna. Sadašnje prognoze pokazuju da nijedna pojedinačna opcija neće imati dovoljnu većinu da sama formira vlast. Ipak, ovi izbori predstavlju i mogući konačni krah do sada najjače partije - Demokratske partije socijalista (DPS), dok se munjevit uspon predviđa Pokretu Evropa sad. Na adresu Državne izborne komisije stiglo je 17 lista, od kojih je komisija potvrdila njih 15, a predizborna trka je ove nedelje ušla u sam finiš.

Izborne liste

Bošnjačka stranka prva je na glasačkom listiću za izbore, druga je Hrvatska građanska inicijativa (HGI), a treća „Pravda za sve“ Vladimira Leposavića. Na četvrtom mestu je Savez SNP – Demos, a na petom Narodna koalicija Prava Crna Gora – DHS – DSS- SCG – Pokret za Pljevlja. Na šestom Albanska alijansa, a na sedmom Pokret „Preokret“. Osmi na glasačkom listiću je „Pokret za promene“, a deveti Savez „Mi možemo – Za građansku Crnu Goru“. Na desetom mestu je lista DPS-SD-LPCG-DUA „Zajedno“, a na jedanaestom „Pokret Evropa sad – Milojko Spajić“. Dvanaesti na glasačkom listiću je „SDP Crne Gore“, koju predvodi Nikola Đurašković, a trinaesti „Savez Demokrata i URA – Aleksa i Dritan – Hrabro se broji“. Poslednja dva mesta na glasačkom listiću zauzimaju „Za budućnost Crne Gore“ NSD-DNP-RP na četrnaestom, i Albanski forum na petnaestom.

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs

Kao neosnovane, Ustavni sud je odbio žalbe „Crnogorske građanske akcije“ (CGA) i grupe birača „La casa del papel“, zbog čega one neće učestvovati na izborima.

Prognoze

Prema anketama, očekuje se da će se samo polovina partija sa svih lista naći u novom sazivu parlamenta.

Foto: DPS/ATAImages

Nakon „Evrope sad“, koju predvodi Milojko Spajić i koja juri trećinu ukupnog broja glasova, ankete pokazuju da bi mogla da se nađe koalicija „Zajedno“ okupljena oko DPS-a, sa Danijelom Živkovićem na čelu. Iako je ova stranka vladala gotovo 30 godina Crnom Gorom, pad je počeo pre tri godine gubitkom na parlamentarnim izborima, a vrhunac bio je poraz Mila Đukanovića na predsedničkim izborima ove godine. Uoči parlamentarnih izbora, postignut je načelni dogovor o zajedničkoj listi sa Socijaldemokratama (SD), Socijaldemokratskom partijom (SDP), Liberalnom partijom (LP) i najverovatnije Demokratskom unijom Albanaca (DUA).

Treće mesto u na izborima mogla bi da osvoji koalicija Demokrata Alekse Bečića i Građanskog pokreta URA, premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, a četvrto koalicija prosrpskih partija „Za budućnost Crne Gore“ (ZBCG), koju predvodi Milan Knežević.

Milan Knezevic
Milan Knežević Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Takođe, moguće je da prvi put u opoziciji budu dve do sada najjače političke snage – DPS i koalicija „Za budućnost Crne Gore“, koja je bila okosnica Demokratskog fronta (DF), najjačeg subjekta u dosadašnjoj parlamentarnoj većini.

Biti ili ne biti za DPS

Više od tri decencije, bivši lider DPS-a Milo Đukanović dominirao je političkom scenom. Sedam puta je bio premijer, dok je u dva mandata obavljao dužnost predsednika države. Njegovu dugogodišnju vlast obeležile su brojne afere oko ličnih računa i kredita i nakon izbornog debakla, odlučio je da se povuče sa čela stranke. Za vršioca dužnosti stranke postavljen je Danijel Živković, „podmladak koji je stranci potreban“.

Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Živković je Predsednik Saveta mladih DPS Pljevlja, predsednik odborničkog kluba DPS,SD,BS i član Glavnog odbora DPS Crne Gore. Nakon što je izabran za lidera, Živković je rekao da je to uloga koja podrazumeva veliku odgovornost, posebno u trenutnoj političkoj situaciji u državi i naglasio da su prioritet stranke parlamentarni izbori u junu.

„Na parlamentarnin izborima moramo da zadržimo političku relevantnost, i bićemo partija koja će osvojiti najveći broj glasova. Bićemo izuzetno motivisani u susret njihovom održavanju. Prošao sam sve selekcije DPS-a, verujem u potencijal tima“, poručio je Živković.

Demokratski front

DF, prosrpski orjentisan savez tri partije – Pokreta za promene na čijem je čelu Nebojša Medojević, Demokratske narodne partije (DNP), koju predvodi Milan Knežević i Nove srpske demokratije, na čelu sa Andrijom Mandićem, nakon 11 godina zvanično je prestao da postoji u takvoj formi. Do razilaženja je došlo upravo uoči parlamentarnih izbora.

Danijel Živković Foto: DPS

U danima koji su prethodili zvaničnoj potvrdi raspada DF-a, u pojedinim crnogorskim medijima pojavile su se spekulacije o tome da je uzrok raskola preraspodela mandata i kalkulacije oko broja poslanika, oko kojih lideri nisu mogli da se usaglase.

Navodno je lider DNP-a Milan Knežević zahtevao da kao prvi čovek sa liste dobije najviše poslaničkih mesta za svoju partiju. To se nikako nije svidelo Medojeviću, koji je odlučio da zbog ovog zahteva dojučerašnjeg saborca napusti DF i na izbore izađe sam, kako bi ostvario veći rezultat. Tako da na parlametarne izbore, Knežević i Mandić izlaze zajedno pod sloganom „Za budućnost Crne Gore“.

Milojko Spajić Foto: GOV.ME/B. Ćupić

Pokret Evropa sad

Sednica Predsedništva ovog pokreta na kojoj se raspravljalo o parlamentarnoj listi, obeležena je žustrom polemikom. Pojavile su se spekulacije o svađi između Milojka Spajića i lidera države Jakova Milatovića.

Pročitajte još...

Ipak, obojica aktera ove „drame“ negirali su da postoje bilo kakvi konflikti između njih i za potencijalnog premijera Crne Gore izabran je nesuđeni predsednik države – Milojko Spajić.

Izbori u nedelju ocenjeni su kao ključni, jer će na njima biti odlučena konačna sudbina Demokratske partije socijalista, kao i zbog mogućnosti da upravo oni iznedre novog najjačeg političkog subjekta – Pokret Evropa sad.

BONUS VIDEO Jakov Milatović za Novu: Nije realno da Crna Gora povuče priznanje nezavisnosti Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar