Radovan Višković FOto:Armin Durgut/PIXSELL

Novoizabrani predsednik Republike Srpske Milorad Dodik dao je mandat za sastav vlade Radovanu Viškoviću, lojalnom savezniku koji je tu funkciju već obavljao u periodu od 2018. godine. Ime novog mandatara nije iznenađenje regionalnoj javnosti, obzirom da je bio jedan od glavnih aktera afere "kiseonik" koja je u septembru prošle godine potresala Republiku Srpsku. Sem Viškovića, Dodik je saopštio i da će vlada imati 16 ministarstava, koje će predvoditi Srbi, Bošnjaci i Hrvati.

Kako je saopštio Dodik, na čelu ministarstava nove vlade biće prestavnici tri konstitutivna naroda – osam Srba, pet Bošnjaka i tri Hrvata.

On je prethodno u Narodnu skupštinu Republike Srpske uputio odluku kojom je mandat za sastav pomenute vlade dodelio čoveku koji je tu funkciju obavljao i u prethodnom periodu – Radovanu Viškoviću.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je odluku o mandataru doneo nakon konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka na kojima je utvrđeno da Višković ima većinu za sastav nove vlade.

„Ovo je deo politike u kontinuitetu. Višković je dužnost obavljao protekle četiri godine u veoma kompleksnim i izazovnim okolnostima“, kazao je predsednik Republike Sprske i izrazio nadu da će nova vlada adekvatno odgovoriti svim izazovima.

Rekao je da će kao predsednik od Radovana Viškovića tražiti da obezbedi da ministri predano i odgovorno rade svoj posao, a još jednom je naglasio da samo Višković u ovom trenutku ima većinu od 56 poslanika za formiranje vlade.

„Sastav nove vlade biće kompleksan i moraće suptilno da se nađe balans koji se mora obezbediti. Većina političkih partija koje učestvuje u podršci vladi bi samo predložili Srbe. U tom pogledu moramo videti kako će to sve izgledati“, rekao je Dodik.

Dodik je podsetio da su njegove konsultacije sa političkim partijama bile u vezi sa mandatarom i eventualno o njihovom učešću.

Foto:Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages

„Trudio sam se da vidim njihova očekivanja, i svi imaju različita očekivanja“, podvukao je on.

Iako su imena potencijalnih ministara zasad nepoznata javnosti, to nije slučaj sa budućim premijerom Viškovićem. On je rođen 1. februara 1964. godine u Buljevićima, kod Vlasenice. Zvanje diplomiranog inženjera saobraćaja stekao je na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu 1990. godine, gde je tada radio kao asistent.

Svoju političku karijeru započeo je 2004. godine kao poslanik u Skupštini opštine Milići, a 2006, 2010, 2014. i 2018. godine biran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske kao član vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Od 2018. godine, obavljao je funkciju premijera Republike Srpske, a bio je ključni akter afere „kiseonik“ koja je prošle godine potresala Republiku Srpsku, ali i čitav region.

Afera „kiseonik“

Naime, tada je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković obelodanio da firma koja doprema kiseonik Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Banjaluci nema dozvolu za taj posao. Reč je o firmi „TGT Tehno Gas“ u vlasništvu Stanislava Čađa, bivšeg ministra unutrašnjih poslova u vreme vlasti Milorada Dodika, i člana Dodikove partije Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Draško Stanivuković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon što je Stanivuković objavio svoja saznanja, za koja tvrdi da ima dokaze, Višković je zakazao hitnu sednicu Vlade Republike Srpske „zbog širenja panike“, na kojoj je doneta odluka da Ministarstvo zdravlja ispita kvalitet kiseonika koji se koristi u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Po nalogu ministarstva, angažovana je referentna laboratorija iz Srbije. Ova laboratorija je, prema rečima premijera Radovana Viškovića, uzela uzorak kiseonika na analizu. Međutim, zakonom BiH previđeno je da kontrolu mogu vršiti samo nacionalne institucije koje priznaje Agencije za lekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine. Ipak, Višković je tada tvrdio da u RS ne postoji referentna ustanova koja bi mogla da izvrši analizu.

Razlika između industrijskog i medicinskog kiseonika

Razlika između tehničkog (industrijskog) i medicinskog gasa je u tome što je medicinski gas prečišćeni gas iz kojeg su izolovani azot suboksid i ugljen dioksid, čime pomaže u lečenju teško obolelih pacijenata. U suprotnom može doći do komplikacija u bolničkom lečenju. Industrijski kiseonik se uglavnom koristi za zavarivanje, plinsko zavarivanje i druge namene u industriji.

Premijer Repubike Srpske Radovan Višković
Radovan Višković Foto:N1

Kako se navodi u krivičnoj prijavi koju je Stanivuković podneo protiv Radovana Viškovića i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite, UKC RS za lečenje pacijenata koristi kiseonik koji je registrovan kao tehinički, a ne medicinski. U prijavi se navodi i da kompanija „TGT Tehno Gas“ nema dozvolu za uvoz i distribuciju medicinskog kiseonika. Takođe, piše da je UKC RS u ovoj godini sklopio posao sa firmom „TGT Tehno Gas“ vredan 1,8 miliona maraka, odnosno 900.000 evra. Do sada je od te sume isplaćeno oko 1,3 miliona maraka, odnosno oko 600.000 evra.

„Nemamo registraciju, ali možemo na tender“

Stanislav Čađo, direktor firme „TGT Tehno gas“, priznao je Agenciji za lekove BiH da njegova kompanija nema registraciju za promet i proizvodnju lekova u Bosni i Hercegovini. Ali, on ističe da njegova firma i pored toga ima pravo da učestvuje na tenderima.

„Ipak, ako se na tender ne javi firma koja ima licencu, u obzir mogu biti uzete ponude ostalih pravnih osoba koje nemaju odobrenu registraciju od Agencije za lekove. Ovo je sasvim logično, jer je potreba za kiseonikom u lečenju koronavirusa ogromna. Još bih konstatovao da smo se na tender javili samo mi, jer smo imali zadovoljavajuće količine kiseonika“, napisao je Čađo u obrazloženju Agenciji za lekove.

Bivši ministar unutrašnjih poslova zatražio je od Agencije da poništi njegovoj kompaniji zabranu proizvodnje kiseonika. Čađo smatra da se radi o nezakonitom dokumentu koji ima nesagledive posledice na zdravlje građana čije zdravstveno stanje iziskuje terapiju kiseonikom.

POGLEDAJTE JOŠ:

Višković: Afera nikada nije postojala

Međutim, tadašnji premijer, a aktuelni mandatar, negirao je postojanje afere „kiseonik“.

“Takozvana afera kiseonik koja je nametnuta u RS niti je postojala niti postoji. Uzorak koji je uzet u UKC ove godine je pokazao da je čistoća kiseonika koji se koristi na UKC na jednoj lokaciji 99,9 a na drugojj 99,92. Ovo znači puno bolje nego što je zakonom propisano da bi nešto tretirali kao lek. Minimalna čistoća je 99,5”, rekao je Višković.

On je istakao da je čistoća kiseonika u bolnici u Prijedoru 99,6 a da je čistoća kod privrednih subjekata koji isporučuju kiseonik 99,9 odsto. Višković tvrdi da je sve što je u prethodnim danima objavljivano pada u vodu ovom analizom, a svoje političke protivnike optužio je da ugrožavaju živote pacijenata.

„Očekivali ste da Republika Srpska ostane bez kiseonika i da ugrozi živote pacijenata”, rekao je tada Višković.

BONUS VIDEO Milorad Dodik napustio salu dok je intonirana himna BiH

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar