Foto: Shutterstock, Printscreen/WPTV

Desetogodišnja devojčica sa Floride vraća se u školu nakon što je umalo izgubila stopalo u napadu ajkule.

Džasmin Karni (10) igrala se na Hobe Saundu, plaži udaljenoj oko 30 minuta od njene kuće u Palm Sitiju, 27. novembra kada ju je baka videla kako pritrčava iz plitkih voda, vičući: „Nešto me je ujelo!“

„Videla sam krv, dosta krvi“, priseća se Stefani Karni (64) tokom intervjua za Pipl magazin.

Spasioci na plaži pozvali su 911, a Jasmine je prebačena u Medicinski centar Sent Mari, deo zdravstvene mreže Palm Bič, u Vest Palm Biču.

„Zamalo je ostala bez stopala“, rekao je za Pipl hirurg traumatolog dr Nir J. Hus, koji je lečio devojčicu. „To je klasičan ugriz ajkule.“

Kada je Džasmin stigla u bolnicu u 12.52, bila je prekrivena krvlju i peskom. „Nisam mogao ni da vidim ništa jer je bilo toliko peska“, rekao je Hus, koji je docent hirurgije na Medicinskom koledžu Čarls E. Šmit, Florida Atlantik Universiti, u Boka Ratonu.

Pesak je ušao duboko u zglobove devojčice, tako da je prva stvar koju je hirurg uradio bilo da očisti ranu kako bi lekari mogli da zaustave krvarenje.

Jedan od zuba ajkule udario je u krvni sud koji snabdeva stopalo krvlju, rekao je Hus i dodao da nije mogla da pomeri dva prsta.

„Pažljivim pregledom mogli ste da vidite da je razlog to što je stopalo bukvalno prepolovljeno“, rekao je on. „Svi mišići, tetiva, sve je prekinuto sve do kosti. A ajkula ju je ugrizla na više mesta za stopalo – to nije bio samo jedan ugriz. Mislim da je ugrizao, pustio, ugrizao, pa pustio — najmanje tri ili četiri puta“.

Ujedi su išli sve do devojčinog stopala, prema rečima doktora koji je rekao da je mogao „videti sve kosti, sve tetive, sudove, nerve, sve je bilo potpuno otvoreno“.

Džasmin je rekla doktoru da je uzvratila tokom napada za šta on sumnja da je bila crna ajkula.

„Nije me puštala. Pokušala sam da je zgazim, šutnem, izvučem nogu, i na kraju je pustila“, rekla je Džasmin.

Ona je dobila antibiotike da spreči infekciju i od bakterija u morskoj vodi i u ustima ajkule.

„Deca se obično uplaše, a ona nije“, rekao je Hus. „Bila je nasmejana i srećna.“

U operacionoj sali, rekao je Hus, Džasmin je stavljena anesteziju dok joj je on rekonstruisao stopalo, dvosatnom procedurom koja je uključivala više od 100 šavova.

„Bila je zaista hrabra“, rekla je njena baka za Pipl. Džasmin je pušten iz bolnice 1. decembra.

„Potrčaće začas. Mislim da će verovatno potrajati još nekoliko meseci i ona će se vratiti u normalu. Imaće neke ožiljke — nema načina da se to zaobiđe, ali vratiće se u normalu“, rekao je njen doktor.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon naknadnog sastanka sa Husom, Džasmin se vratila u školu u petak.

„Borila sam se sa ajkulom i pobedila“, rekla je ona o svom iskušenju, prenosi VPTV stanica Vest Palm Bič.

I da to dokaže, nosila je ljubičastu majicu na času, na kojoj piše: „Preživela sam napad ajkule“.

BONUS VIDEO: Ajkula se poigrava sa jatom riba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar