Foto:Shutterstock/ Kirk Fisher

Carinska stopa od pet odsto na uvoz električnih automobila u Bosnu i Hercegovinu mogla da bude uskoro ukinuta, a na uvoz hibridnih vozila smanjena sa dosadašnjih 15 na pet posto.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH sačinilo je Pradlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra 2022. godine, izveštava portal Capital.ba.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Svrha donošenja predmetne Odluke je da se carinska stopa na uvoz u BiH novoproizvedenih automobila, koja nemaju preferencijalni status robe iz zemalja sa kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa dosadašnjih 15 na pet odsto za hibridna vozila, te sa pet odsto na nultu carinsku stopu za automobile na električni pogon“, naveli su u tom ministarstvu.

Primenom povoljnije carinske stope stimulisao bi se uvoz ove vrste automobila od čega bi BiH imala višestruku korist kako sa aspekta smanjenja zagađenja vazduha i zaštite životne sredine, tako i sa aspekta podizanja stepena bezbednosti saobraćaja.

Takođe, ovom odlukom bi se izvršila harmonizacija carinskih stopa koje se primenjuju prilikom uvoza novoproizvedenih automobila u BiH sa carinskim stopama koje se primenjuju u regionu prilikom uvoza ovih proizvoda, istakli su u ministarstvu.

Carinske stope koje se ukidaju i smanjuju ne odnose se na robu koja je poreklom iz zemalja sa kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, precizira se u informaciji.

BONUS VIDEO Hapšenje u Sarajevu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)