Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA ,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs

Ukrajinske snage verovatno neće moći da oslobode Krim od ruskih trupa u bliskoj budućnosti, rekla su četiri visoka zvaničnika američkog ministarstva odbrane poslanicima Odbora za oružane snage u poverljivom brifingu. Procena će sigurno frustrirati ukrajinske zvaničnike, koji povratak poluostrva smatraju jednim od svojih glavnih ciljeva, piše Politiko.

Nejasno je šta je navelo američke zvaničnike na tu ocenu, ali to je jasan pokazatelj da Pentagon ne veruje da Ukrajina ima ili će uskoro imati sposobnost da istera ruske snage sa poluostva koji je Moskva zauzela pre gotovo deset godina, piše Politiko.

Većina učesnika brifinga smatra da pobeda Ukrajine u ofanzivi za oslobađanje nezakonito anektirane teritorije nije sigurna. Sva četvorica sagovornika zamolila su za anonimnost kako bi otkrili detalje s tajnog brifinga. Među učesnicima rifinga bili su Laura Kuper, zamenica pomoćnika ministra odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, te general Douglas Sims, direktora operacija u Združenom štabu oružanih snaga.

„Nećemo komentarisati poverljive brifinge niti ćemo nagađati o potencijalnim budućim operacijama. Što se tiče sposobnosti Ukrajine da se bori i oslobodi svoju suverenu teritoriju, vanredna izvedba u odbijanju ruske agresije i stalna prilagodljivost na bojnom polju govore sami za sebe“, rekla je portparolka Pentagona Sabrina Singh, prenosi Index.hr.

Foto: REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

„Biće teško izbaciti Rusiju s Krima“

Procena učesnika brifinga odražava ono na što je general Mark Mili, šef Združenog štaba, aludirao poslednjih nedelja.

„Još uvek tvrdim da će ove godine biti vrlo teško vojno izbaciti ruske snage iz cele Ukrajine, dakle svakog centimetra teritorije. To ne znači da se to ne može dogoditi. Ne znači da se to neće dogoditi, ali biće jako teško“, rekao je Mili 20. januara Nemačkoj.

Ruske snage okupirale su Krim 2014. godine. Poluostrvo je danas prepuno protivvazdušne odbrane i na njemu su razmešteni desetine hiljada vojnika. Mnoge od tih pešačkih snaga ukopane su u utvrđene položaje koji se protežu stotinama kilometara prema ukrajinskim trupama duž reke Dnjepar.

Pitanje ponovnog preuzimanja Krima sporno je već mesecima, budući da američki i evropski zvaničnici insistiraju na tome da je poluostrvo deo Ukrajine, ali su uglavnom suzdržani prema potpunom opremanju Kijeva za prodor u to područje.

Foto: EPA-EFE/STR/STRINGER, EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA/SERGEY SHESTAK/ROMAN PILIPEY

Jedna osoba upoznata s razmišljanjima u Kijevu tvrdi da je administracija Zelenskog bila ljuta zbog Milijevih primedbi, dok se Ukrajina priprema za velike ofanzive ovog proleća. Ukrajinci takođe primećuju da su američki obaveštajni podaci o njihovim vojnim sposobnostima konstantno promašivali prognoze tokom rata koji traje već gotovo godinu dana.

Govoreći na Svetskom privrednom forumu u Davosu u januaru, Andrij Jermak, savetnik ukrajinskog predsednika Zelenskog, odbacio je ideju o ukrajinskoj pobedi bez zauzimanja Krima.

„To je apsolutno neprihvatljivo“, rekao je Jermak dodajući da pobeda znači vraćanje međunarodno priznatih granica Ukrajine „uključujući Donbas i Krim“.

Ukrajina je više puta zatražila oružje većeg dometa, uključujući raketnu artiljeriju i navođenu municiju koje ispaljuju borbeni avioni i bespilotne letelice, kako bi gađala ruske zapovedno-kontrolne centre i skladišta municije daleko iza linija fronta na Krimu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Rusija nikada neće odustati od Krima“

Nakon što je SAD u leto poslao Ukrajini topovski raketni sistem visoke mobilnosti (HIMARS), Rusija je mnoge od svojih osetljivijih sredstava pomaknula van dometa od 80 kilometara. Bajdenova administracija i dalje odbija poslati projektile za lansere koji mogu dosegnuti 500 kilometara, što bi dovelo u opasnost ceo Krim.

Predsednik kongresnog Odbora za oružane snage Mike Rodžers rekao je u intervjuu u sredu da rat „treba završiti ovog leta“, ukazujući na hitnost da SAD brzo snabde Ukrajinu za nadolazeću ofanzivu, kao i na to da Kijev treba jasnije pokazati kako misli da okonča rat.

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

„Postoji mišljenje da Krim mora biti deo tog plana. Rusija nikada neće odustati od Krima. Putin mora odlučiti s kakvim plenom može otići i proglasiti pobedu“, rekao je Rodžers, koji se nije osvrnuo na sadržaj poverljivog brifinga koji je njegov odbor primio prošle nedelje.

„Šta se može postići? Mislim da oko toga još nema dogovora. Naša vlada i zvaničnici NATO-a moraće izvršiti određeni pritisak na Zelenskog oko toga kako bi trebala izgledati pobeda. I mislim da će nam to pomoći više nego išta da bismo naterali Putina i Zelenskog za sto kako bi okončali ovu stvar tokom leta“, zaključio je Rodžers.

BONUS VIDEO: U padu helikoptera u blizini Kijeva stradalo troje dece i vrh MUP-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar