Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Američki milijarder i filantrop Bil Gejts na Tviteru je ponovo poručio da je lečenje imunoterapijom ili monoklonskim antitelima najbolja šansa da pobedimo koronu, odnosno tretman koji zasad najviše obećava.

Lečenje monoklonskim telima je malo poznat tretman koji je spasao od koronavirusa i američkog predsednika Donalda Trampa. Gejts je u svojoj objavi na Tviteru dodao i da kanadki naučnici rade na tome da ovaj „lek koji bi mogao da spase živote“ bude dostupan ljudima u celom svetu.

Studije su pokazale da takva terapija, ako se primeni na vreme, može da smanji stope hospitalizacije i do 70 odsto i na taj način spasi živote, posebno među onim grupama koje su u većem riziku od razvoja težeg oblika infekcije kovid-19. Ipak, čini se da malo ljudi, ali i zdravstvenih radnika zna za ovu metodu, kako je pisao CNN.

Pročitajte još:

Američka administracija za hranu i lekove (FDA) izdala je hitno odobrenje za upotrebu bamlanivimaba, ili monoklonskih antitela, kompanije “Eli Lilli” početkom novembra. Nepune dve nedelje kasnije, Agencija je takođe hitno odobrila Regeneronov koktel monoklonskih antitela, REGEN-COV2, koji se sastoji od dva takva antitela – kazirivimaba i imdevimaba. Ovaj koktel primio je američki predsednik Donald Tramp kada je početkom oktobra oboleo od koronavirusa.

FDA preporučuje da se monoklonska antitela daju što je ranije moguće, ili odmah nakon pojave prvih simptoma ili pozitivnog rezultata testa. Zbog ograničene ponude ovog leka, odobrenje je ograničeno na rizične pacijente, poput ljudi starijih od 65 godina, osoba sa visokim indeksom telesne mase ili drugih hroničnih bolesti.

Bil Gejts, suosnivač Majkrosofta, u intervjuu koji je nedavno dao za američki CNN izneo je i „loše vesti“ za one koji se optimistično nadaju da će dolazak vakcine okončati pandemiju koronavirusa.

“Nažalost, narednih četiri do šest meseci biće najgori meseci pandemije”, rekao je Gejts i dodao da se predviđa da će samo u Americi borbu sa koronom izgubiti još najmanje 200.000 ljudi. Ipak, on je istakao i da bi veliki broj smrtnih slučajeva mogao da se izbegne ako budemo nosili maske.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram