Jeff Bezos
Džef Bezos Foto:EPA/MICHAEL REYNOLDS

Američki biznismen Džef Bezos je i dalje najbogatiji čovek na planeti, pokazuje indeks milijardera agencije "Blumberg", koji na dnevnom nivou prati promene bogatstva globalnih milijardera na bazi kretanja akcija njihovih kompanija na Njujorškoj berzi svakog trgovačkog dana.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema „Blumbergovom“ indeksu bogataša, kako pokazuju pokazuju današnji podaci na sajtu njujorške agencije, među prvih deset svetskih milijardera čak devet je iz SAD, a jedan iz Francuske.

Na čelu liste je Bezos, osnivač Amazona i vlasnik kosmičke kompanije Blu Oridžin, s bogatstvom od 193 milijarde dolara, prati ga sunarodnik i šef „Tesle“ Ilon Mask koji raspolaže imovinom od 188 milijardi dolara, a treći je Francuz Bernar Arno, vlasnik modne kompanije LVMH, sa iznosom od 173 milijarde dolara.

Na poziciji broj četiri je suosnivač Majkrosofta Bil Gejts „težak“ 152 milijarde, a slede ga prvi čovek Fejsbuka Mark Zakerberg sa iznosom od 133 milijarde, te suosnivači Gugla Lari Pejdž i Sergej Brin sa bogatsvom od 121 milijardi, odnosno 117 milijardi dolara, respektivno.

Listu prvih deset globalnih bogatuna zaključuju: Stiv Balmer, vlasnik NBA košarkaškog tima Los Anđeles Klipersi, s imovinom vrednosm 102 milijarde dolara, dok deveto i deseto mesto dele investicioni magnat i predsednik Berkšir Hatveja Voren Bafet i suosnivač Orakla Leri Elison sa sumom od po 101 milijarde dolara svaki.

Na „Blumbergovoj“ listi se među 500 najbogatijih pojedinaca sveta nalaze i 24 Rusa, prenosi agencija Tas s.

Najbogatiji među njima je Leonid Mikelson, generalni direktor gasne kompanije Novatek, koji po „Blumbergu“ vredi 30,6 milijardi dolara i zauzima 47. mesto.

Iza Mikelsona, na 50. poziciji je vlasnik čeličane NLMK Vladimir Lisin sa bogatstvom od 29,3 milijarde evra, a samo jedno mesto niže drži Aleksej Mordašov, vlasnik čeličane Severstal, koji raspolaže imovinom od 29,2 milijarde dolara.

Bonus video: Čestitke i zagrljaji nakon sletanja Džefa Bezosa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram