Protest žena u Avganistanu Foto:Wakil KOHSAR / AFP / Profimedia

Talibani su danas pucnjima u vazduh rasturili protest oko 40 žena, koje su se okupile u glavnom gradu Avganistana tražeći svoja prava, javlja BBC.

Talibanski borci su im usput i zaplenili mobilne telefone, zaustavljajući jedan od retkih ženskih protesta u prethodnih nekoliko meseci.

Žene su uzvikujući tražile „hleb, posao i slobodu“, noseći transparent na kojem je pisalo „15. avgust je crni dan“, aludirajući na dan kada su talibani osvojili Kabul 2021. godine.

Neki novinari koji su pratili marš žena su navodno pretučeni.

„Ovaj put nas nisu puno tukli. Ponašali su se drugačije od ranijih protesta. Pucali su u vazduh. Iako se bojimo, izašli smo da tražimo prava za devojčice kako bi talibani barem za njih otvorili škole“, rekla je jedna od učesnica skupa za BBC.

Tokom godinu dana otkako su se talibani vratili na vlast, izdali su različite naredbe kojima se ograničava sloboda žena – zabranjuju im većinu državnih poslova, srednje obrazovanje i putovanje više od 70 kilometara bez muškog pratioca.

U maju su militanti odredili da će avganistanske žene morati da nose islamski veo na licu prvi put nakon decenije. Ako žena odbije da posluša, njeni muški staratelji mogu biti poslani u zatvor na tri dana.

BONUS VIDEO: Šerijatsko pravo – Avganistan u strahu od surovih kazni

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar