Nemačka Tv debata
Analena Berbok Foto: Michael Kappeler/Pool via REUTERS

Nemačka ministarka spoljnih Analena Berbok dolazi u Srbiju u petak, 11. marta, saznaje Nova.rs iz diplomatskih izvora.

Na taj način potvrđena je ranija najava našeg portala o prvoj zvaničnoj poseti nove šefice nemačke diplomatije Srbiji.

Dolazak Berbok u našu zemlju planiran je u okviru njene diplomatske turneje, a pored Srbije, ona bi trebalo da poseti Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, rečeno je ranije našem portalu.

Kako saznajemo, Berbok će se uz predstavnike vlasti, sastati i sa predstavnicima zelene koalicije „Moramo“ Dobricom Veselinovićem i Nebojšom Zelenovićem.

Šta su teme razgovora

Sagovornici Nova.rs ističu da će sasvim izvesno teme razgovora između Berbok i srpskih zvaničnika biti Kosovo i dalji tok pregovora pod pokroviteljstvom EU, kao i politička situacija u Bosni i Hercegovini. Kako saznajemo, Nemačka će biti zainteresovana da čuje pojašnjenje stava Srbije o Ukrajini, ali će se razgovarati i o predstojećim izborima i o tome da li su uslovi za učešće različitih političkih aktera na izborima u skladu sa standardima koje zagovara Evropska unija.

Pročitajte još....

Zapadni Balkan biće jedan od spoljnopolitičkih prioriteta nove vlasti u Nemačkoj, o čemu svedoči i podatak da je ta država nedavno izabrala posebnog izvestioca za region, Manuela Zaracina.

Izjavu povodom njegovog imenovanja dala je danas ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok. “Odlučili smo da imenujemo Manuela Zaracina za specijalnog izasanika savezne vlade za države Zapadnog Balkana. Posebno sam srećna zbog toga i znam koliko je on strastveno posvećen interesima Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju.

Ona je dodala da su posebno u trenutnoj sitaucija, stabilnost i evropska perspektiva Zapadnog Balkana glavni strateški priroriteti Nemačke.

BONUS VIDEO Merkel: Nemačka će dati pola miliona evra za Srbiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare