Analena Berbok Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Kina bi mogla da iskoristi svoj uticaj kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da ubedi Rusiju da se pridržava rezolucije UN o miru za Ukrajinu, koju podržava 141 država, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Kineski dokument od 12 tačaka sadrži mnoge poznate pozicije, rekla je Berbok i dodala da je važno da Kina iznese upozorenje protiv nuklearne eskalacije, preneo je Rojters. Međutim, „oni koji govore o miru ne smeju da pod tim podrazumevaju potčinjavanje“, dodala je ona.

U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“, koji je objavljen onlajn, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora, preneo je Si-En-En (CNN).

Kina želi da spreči da kriza u Ukrajini izmakne kontroli i napominje da su dijalog i pregovori jedini održivi načini za rešavanje sukoba, navodi se u dokumentu. Kina je pozvala na prekid vatre i postepenu deeskalaciju i ublažavanje situacije, preneo je Rojters.

„Sukob i rat nikome ne koriste. Sve strane moraju ostati racionalne i uzdržane, da izbegavaju raspirivanje plamena i zaoštravanje tenzija i spreče dalje pogoršanje krize ili čak izmicanje kontroli“, navodi se u saopštenju.

Posle svake tačke sledi paragraf koji objašnjava stav Kine, ali ne daje konkretne predloge o tome na koji način bi kineski stavovi trebalo da se postignu.

U dokumentu se navodi sledećih 12 tačaka: poštovanje suvereniteta svih zemalja, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta, prekid neprijateljstava, nastavak mirovnih pregovora, rešavanje humanitarne krize, zaštita civila i ratnih zarobljenika, očuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana, smanjenje strateških rizika, olakšavanje izvoza žitarica, zaustavljanje jednostranih sankcija, održavanje industrijskih i lanaca snabdevanja stabilnim, kao i promovisanje postkonfliktne obnove.

***

BONUS VIDEO: Policija ispred ambasade Rusije u Beogradu sprečila aktiviste da dostave „krvavu“ tortu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar