Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Savet ministarstva Belorusije odlučio je da Srbiju i Lihtenštajn doda na listu zemalja protiv kojih je od 1. januara na snazi embargo za prehrambene proizvode. U tu svrhu je pripremljena uredba broj 51 od 27. januara 2022. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

U dokumentu se navodi da je Savet ministarstva odlučio da se stavu 1. zakona o uvođenju kontrasankcija posle Švajcarske dodaju i Kneževina Lihtenštajn i Republika Srbija.

Tako je sada u Belorusiju zabranjen uvoz nekih proizvoda koji se proizvode u Srbiji, prenosi Telegraf.by.

Republika Srbija se pridružila sankcijama Evropske unije protiv vlasti u Belorusiji. Beograd je, na primer, podržao deklaraciju Evropske unije kojom se Minsk osuđuje za „prisilno sletanje aviona Rajanera i hapšenje opozicionog lidera Romana Protaševiča“.

Podsećamo, Vlasti u Belorusiji su 7. decembra saopštile da će biti zabranjen uvoz iz EU, SAD, Kanade, Velike Britanije, Norveške, Albanije, Islanda, Severne Makedonije i Crne Gore, piše Radio Slobodna Evropa.

Mere će biti na snazi šest meseci, a tiču se proizvoda kao što su meso, mlečni proizvodi, voće, povrće i kuhinjska so. Hrana za bebe i prehrambeni suplementi će i dalje moći nesmetano da stižu u Belorusiju.

Beloruska vlada navodi da su nove zabrane moguće, u slučaju da dođe do novih zapadnih sankcija.

Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko Foto: EPA-EFE/MAXIM GUCHEK

„Naši ljudi“

Aleksandar Lukašenko je još 7. decembra govorio o Srbiji na sastanku sa počasnim konzulom Srbije i biznismenom Dragomirom Karićem.

„Što se tiče rada sa Srbijom, prenesite moje najbolje želje predsendiku. Bili smo dobri prijatelji i bićemo i dalje. I za našeg brata Vučića, i za srpski narod. To su naši ljudi“, rekao je on.

„I osećamo tu podršku Srbije. Sada je najvažnije preživeti“, naglasio je Lukašenko.

Šta se dogodilo posle Nove godine i zašto je Srbija sada na listi beloruskih kontrasankcija, nepoznato je.

BONUS VIDEO: Ukrajina iz prve ruke: Atmosfera kao pred NATO bombardovanje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (21)