Foto: EPA-EFE/STR

Vrhovni sud Belorusije označio je grupu pod nazivom BYPOL, koja ujedinjuje bivše policajce koji podržavaju opozicione političare, kao terorističku organizaciju.

Tužilaštvo je 31. avgusta saopštilo da je pokrenulo saslušanje, kojim su kao terorističke grupe zabranjeni i strukturni ogranci BYPOL-a. Oni optužuju BYPOL za umešanost u „formiranje radikalnih ideja u društvu i podsticanje građana da sprovode ekstremističke aktivnosti u cilju promene ustavnog poretka“ Belorusije.

BYPOL je osnovan 2020. godine nakon masovnih protesta bez presedana koji dovode u pitanje zvanične rezultate predsedničkih izbora, na kojima je proglašena pobeda autoritarnog lidera Aleksandra Lukašenka i čime je dobio šesti mandat na tu funkciju. Lukašenko je na vlasti od 1994. godine.

#related-news_1

‘Baćka’, talac sistema koji je sam stvorio

Članovi BYPOL-a su rekli da je grupa stvorena da istražuje policijsku brutalnost tokom nasilnog rasturanja mitinga i da ubedi aktivne policijske službenike da „stanu na stranu beloruskog naroda“.

Opozicija i Zapad tvrde da su izbori bili namešteni i da su usledili nakon progona i isključivanja potencijalnih izazivača. Mnogi opozicioni političari i aktivisti su od tada bili primorani da napuste zemlju ili su bili u zatvoru.

***

BONUS VIDEO: Vrisci i zapomaganja migranata na poljsko-beloruskoj granici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar