Aleksandar Lukašenko Foto: EPA-EFE/PAVEL ORLOVSKIY/

Belorusija je danas pozvala na konsultacije svog stalnog predstavnika u Evropskoj uniji, nakon što je Brisel uveo ekonomske sankcije Minsku kao odgovor na to što su beloruske vlasti primorale putnički avion "Rajanera" da sleti u prestonicu te zemlje.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije predložilo je i da predstavnik EU u Minsku ode na konsultacije i upozorilo da će odgovornima za sankcije biti zabranjen ulazak u Belorusiji, prenosi Rojters.

Savet EU uveo je 24. juna nove restriktivne mere protiv beloruskog režima kao odgovor na eskalaciju kršenja ljudskih prava u Belorusiji, nasilnu represiju nad civilnim društvom, demokratskom opozicijom i novinarima, ali i na prinudno spuštanje leta Rajanera u Minsk i hapšenje novinara Romana Protaševiča.

Nove ciljane ekonomske sankcije uključuju zabranu direktne ili indirektne prodaje, isporuke, prenosa ili izvoza Belorusiji opreme, tehnologije ili softvera namenjenih za nadzor ili presretanje internet i telefonskih komunikacija, kao i tehnologije za vojnu upotrebu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar