NASAMS, oružje, Džo Bajden, Vladimir Putin
Foto: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN/JIM LO SCALZO/ALEXEI BABUSHKIN / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Bela kuća je danas pojasnila izjavu koju je Džo Bajden dao dan ranije, istaknuvši da američki predsednik zasad ne planira da razgovara sa Vladimirom Putinom o ukrajinskom pitanju.

„Zasad nema nameru da razgovara sa Putinom“, rekao je u petak Džon Kirbi portparol Veća za nacionalnu bezbednost koje je u nadležnosti Bele kuće. „I kao što je Bajden još rekao, Putin nije pokazao baš nikakvo zanimanje za bilo kakav dijalog – zapravo suprotno“, rekao je novinarima.

Bajden je u četvrtak izjavio da je „spreman da razgovara sa Putinom ako nastoji da pronađe način za prekid rata“, istaknuvši da ruski predsednik to „još nije učinio“, prenosi Index.hr.

„Kad bi bilo tako, u dogovoru s francuskim i prijateljima u NATO-u, bio bih srećan da sednem s Putinom i vidim šta mu je na umu. Još to nije učinio“, dodao je na zajedničkoj pres konferenciji s francuskim predsednikom Emanuelom Makron.

PROČITAJTE JOŠ:

„SAD ne nagovara Zelenskog da nastavi pregovore s Rusijom“

Ove izjave daju naslutiti da je Vašington otvoren za dijalog s Kremljem o ratu u Ukrajini, ali Moskva je u petak očito odbila predlog, shvativši da on uključuje odlazak ruskih snaga iz Ukrajine, na što Rusija ne pomišlja, pojašnjava Frans pres.

Kirbi je uz to porekao da SAD nagovara ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da nastavi pregovore s Moskvom.

„Predsednik uopšte nije rekao da je došlo vreme za pregovore“, rekao je. „Rat bi se mogao završiti danas bez pregovora da je Putin učinio šta je trebao i otišao iz Ukrajine. Njegove snage nemaju tamo šta da rade“, navodi se.

BONUS VIDEO: Odbrana Bahmuta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar